• start
  • biografie
  • opdrachtgever
  • nieuw 10
  • contact
  • oproep

Opdrachtgevers Vriendin interview met ...


Katja Schuurman


Op dit moment draait de Kerstfilm Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi in de bioscopen, waarin Katja Schuurman en haar geliefde Thijs Römer de hoofdrol spelen. Reden voor een winters gesprek met Katja, waarin kerst, familie en goede voornemens centraal staan.

Kerst

‘Ik ben gék op kerst. Echt, ik kan er in de zomer al naar uitzien. Ik heb dan ook heerlijke jeugdherinneringen aan Kerstmis. Vroeger vierden we het vaak bij mijn tante Hetty in Brabant. Een héél mooi huis was dat, met een rieten dak, echt zo’n idyllisch kerstplaatje. Zeker als er sneeuw lag. Daar kwamen we dan met de hele familie van mijn moeder lekker knus bij elkaar, met een overvloed aan cadeautjes onder de kerstboom en uitgebreid eten. En ieder jaar Scrooge kijken natuurlijk, de ultieme kerstfilm. Die jaarlijkse herhaling, die was nog sterker bij de ouders van mijn vader, waar we ook altijd een dag naar toe gingen. Een heel lieve opa en oma waren dat, ze zijn nu helaas overleden. Dat was een traditioneel arbeidersgezin en iedere Kerst aten we exact hetzelfde, héél chic allemaal (lacht): vooraf een pasteitje met ragout, dan zelfgemaakte groentesoep en vervolgens van dat vlees met een touwtje eromheen, rollade, en spruitjes, zelfgemaakte appelmoes, stoofpeertjes en ijs toe. Nooit iets anders! Héérlijk. In mijn werk en verdere leven ben ik juist heel avontuurlijk en zoek ik altijd naar afwisseling, uitdaging. Maar met Kerst vind ik het juist wel prettig, dat soort vaste tradities. Met een druk bestaan is het al zo makkelijk om langs elkaar heen te leven. Ik denk dat ik één keer níet bij mijn familie ben geweest met Kerst. Maar toen hebben we het gewoon in november al gevierd!

Onhandig

Kapitein Rob is echt een avonturenfilm, waarbij je net een beetje boven de realiteit wordt uitgetild. Ik speel Paula, een sportieve weervrouw, en doe mee met de Elfstedentocht. Die was er natuurlijk niet echt, dus er was een ondergrond over een riviertje gemaakt die met kaarsvet was ingesmeerd. Die zou later dan bewerkt worden tot ijs. Mijn schaatsscènes waren vreselijk grappig om te doen want die ondergrond was hartstikke glad en ik kan sowieso totáál niet schaatsen! Maar dan ook écht niet. Ik heb dat vroeger in mijn jeugd ook haast niet gedaan, ik vond het eng en vooral stóm. Waarom? Ha, omdat ik het niet kón! Het enige wat ik toen deed, was een beetje op de punten van mijn kunstschaatsen over het ijs strompelen. De schaatsscènes in de film zijn dan ook erg lastig geweest. Ik zou het op skeelers doen maar zelfs dat ging niet! Uiteindelijk is het gelukt op rolschaatsen – en daarna is het beeld bewerkt – maar ik ben evengoed vaak keihard onderuit gegaan.

Spelen met Thijs

Het was ontzettend leuk en vertrouwd om met Thijs in deze film te spelen, al was dit natuurlijk niet de eerste keer. We hebben elkaar zelfs op de set ontmoet, bij de televisieserie Medea van Theo van Gogh. In Kapitein Rob worden wij verliefd en het was lekker makkelijk dat wij de vonk tussen ons niet hoefden te spélen, omdat die er gewoon ís! Handig was ook dat we thuis samen onze teksten konden oefenen. Maar het was vooral zo leuk om dezelfde film te doen omdat we elkaar de afgelopen maanden veel te weinig gezien hebben. We zijn allebei zó druk geweest. Niet normaal toch, dat je in eenzelfde film moet spelen om samen te zijn!? Ik ben deze zomer haast voortdurend op reis geweest voor Return to sender, de stichting die ik heb opgericht om armoede in de wereld te bestrijden. En Thijs was bezig met de film Het wapen van Geldrop. Daardoor hadden we veel te weinig tijd voor elkaar. Jammer, want we zijn niet alleen heel ambitieus in ons werk, maar ook in de liefde! We willen het graag gezellig maken samen en veel tijd en energie in onze relatie steken.

Leven met Thijs

Thijs is een fantastisch persoon om een relatie mee te hebben. Hij is vrolijk, levenslustig en ondernemend. Hij zit vol met plannen en voert ze nog uit ook. Toen hij hoorde van de film Garden State, waarvan de regisseur het scenario schreef en de hoofdrol had, dacht hij; dat is gaaf, dat wil ik óók, nog voor mijn dertigste! En zie hem nu, hij is negenentwintig en regisseert zijn eigen geschreven film. Verder herken ik mezelf in hem. We delen veel, we hebben dezelfde interesses, verlangens, dromen. Dat maakt me gelukkig. Opposites attract, het zal voor sommige mensen echt wel werken, maar ik vind het juist prettig dat wij dezelfde dingen leuk vinden en elkaar niet hoeven te bevechten. Natuurlijk zijn we het heus wel eens oneens met elkaar, maar niet over wezenlijke dingen. Zo hebben we nu samen besloten om buiten Amsterdam te gaan wonen. Daar staan we allebei helemaal achter. We wilden niet te ver van de stad, omdat we gek zijn op uit eten gaan, film en het theater, maar we vinden het toch het allerlekkerste om in de natuur te wonen.

Kinderen

Of ik kinderen wil? Ja!! Volgende vraag, graag! (lacht). Ja, ik wil graag kinderen, een gezin lijkt mij echt ontzettend leuk. Maar nee, Thijs en ik zijn er nu nog niet mee bezig. Ik kán ook nog helemaal niet zwanger worden want ik heb zo’n ding in mijn arm, hoe heet het ook alweer, een Implanon. (Ze kijkt naar haar arm) Gelukkig, hij zit er nog! Maar als wij voor kinderen gaan laat ik het het liefst pas weten als ik echt zwanger ben, anders moet ik straks meedoen aan dat programma van Caroline Tensen en voor het oog van heel Nederland mijn urine gaan testen. No way! Ik hoop wel dat als we het gaan proberen het ook lúkt. Als dat niet zo is, krijg je er zo’n druk op die je helemaal niet wilt. Heel naar lijkt me dat.’

Vriendinnen

Door mijn drukke leven heb ik niet altijd even regelmatig tijd voor mijn vriendinnen. Mijn beste vriendin uit mijn jeugd is Miriam, ik leerde haar kennen op balletles. We hebben veel gedeeld samen, toen ik uit huis ging ben ik met haar gaan samenwonen in Amsterdam en we zijn vaak samen op vakantie geweest. Maar ook Angelique (de Bruijne, red) en Ellen (ten Damme, red) zie ik als mijn beste vriendinnen. Ellen werd een tijdje geleden veertig, ik heb meegeholpen om een surpriseparty voor haar te organiseren. Maar toen het zover was, vloog ik net van India naar Sri Lanka! Ik heb nog geprobeerd of ik niet over kon komen maar dat ging gewoon echt niet. Kijk, dat is jammer, dat ik er op zulke belangrijke momenten niet altijd bij kan zijn. En dat ik ook de alledaagsheid niet kan delen. Maar mijn leven ís nu eenmaal niet alledaags. Ik ben ervan overtuigd dat er ook weer andere fases zullen komen waarin er wel meer tijd is. En ik probeer op andere manieren ruimte te maken. Zo zijn Miriam en ik in februari een week wezen skiën – ook dát kan ik helemaal niet, trouwens! – en tijdens zo’n week hebben we echt de tijd voor elkaar. Ik ben sowieso niet iemand van de vluchtige afspraken of even gauw bellen, daar word ik heel onrustig van.

Kerst & oudjaar 2007

Toen Thijs en ik deze zomer ons nieuwe huis kochten, dacht ik meteen: wat een ideaal kersthuis! Ik verheug me er enorm op dat helemaal in kerstsfeer te gaan aankleden, kaarsjes, lampjes, een grote kerstboom, enzovoort. Er is zelfs een open haard! De familie moet zeker een dag bij ons komen! Dan hoop ik dat ik nog een keer in dat mooie huis van mijn tante kan komen; ze gaat het namelijk verkopen, ontzettend jammer. In tegenstelling tot Kerst vier ik oud en nieuw het liefst alleen met Thijs. Ik vind het wel iets mooi symbolisch hebben, met z’n tweeën het nieuwe jaar ingaan. Ik denk dat we deze jaarwisseling lekker samen ergens op een tropisch eiland zitten. Daar zijn we wel aan toe, na anderhalf jaar werken zonder vakantie!

Wensen en dromen voor 2008

Mijn grootste wens voor de toekomst is toch wel gezond zijn. Vroeger, als mensen dat zeiden, dacht ik, pfff, gezond zijn, wat voorspelbaar, maar nu er steeds meer mensen om me heen wegvallen - zoals mijn vriendin Guusje - die vroeger een column in Vriendin had, waardoor ik altijd aan haar moet denken als ik dit blad zie – ben ik daar anders over gaan denken. Het is de belangrijkste voorwaarde voor álles. Verder ben ik zo blij met mijn leven dat ik dat alleen maar wil voortzetten: nog heel veel mooie films en mooie programma’s maken, heel erg gelukkig met Thijs blijven en in de toekomst prachtige kinderen met hem krijgen. En, ook belangrijk: dat Return to Sender een succes gaat worden, wie weet zelfs een internationaal succes. Tot slot hoop ik ook éindelijk eens tijd te vinden voor kleine dingen, zoals tuinieren, leren koken en al die boeken lezen en films zien die we altijd kopen maar waar we nooit aan toekomen. Ja, dat is toch wel het belangrijkste voornemen: wat meer balans zoeken tussen werk en rust. Maar dit neem ik mij al tien jaar voor, dus ik betwijfel of het dit jaar wél gaat lukken!

Wie is Katja?

Naam: Katja Schuurman

Geboren: 19 februari 1975 te Utrecht

Opleiding: VWO, korte tijd Politicologie

Zus: Birgit

Getrouwd met: Thijs Römer, op 8 augustus 2006

Eerste televisie-ervaring: Uit de school geklapt van de NCRV

Doorgebroken met: de rol van Jessica Harmsen in GTST.

Muziekervaring: Roos, Linda en Jessica, samen met Guusje Nederhorst en Babette van Veen, met onder meer Ademnood en solo, met onder meer En nu heb ik er een

Films: o.a. De zeemeerman (1996), De oesters van Nam Kee (2002), Interview (2003), Cool (2004), Prettig weekend ondanks alles (2005), Sextet (2006) en Kapitein Rob en het geheim van Professor Lupardi (2007).

Presentatrice: o.a. Try before you die, Ranking the stars, Get smarter in a week, Return to sender.

Ga pagina terug  Ga naar boven

Heb je ook een interessant verhaal dat je (anoniem) in een tijdschift zou willen vertellen? Stuur dan een mail naar


© Lydia van der Weide