• start
  • biografie
  • opdrachtgever
  • nieuw 10
  • contact
  • oproep

Opdrachtgevers » Vriendin » interview met ...


Barbara Karel


Barbara Karel, bekend van MTV, werkt tegenwoordig bij Radio 3FM. Anderhalve dag maar, en dat vindt ze heerlijk. Zo heeft ze veel tijd voor haar vriendje, haar vriendinnen en haar ouders, en kan ze eindeloos thuis rommelen, sporten en uitwaaien op het strand. Vriendin sprak Barbara in een strandtent op Zandvoort.

Waarom wilde je graag hier afspreken?

Omdat ik verzot ben op het strand! Ik ben echt een zeemens. We hebben mazzel vandaag, het is bewolkt en het waait hard, dus is het lekker rustig. Zo ruik en proef je de zee veel beter. Natuurlijk houd ik ook van het strand bij zonnig weer hoor, lekker zwemmen en lui liggen. Als kind al was ik gek op het strand. Ik kon mezelf de hele dag vermaken met schelpjes zoeken. Toen ik in Haarlem kwam wonen werd ik direct stapelverliefd op die stad, ook omdat het maar een half uurtje fietsen naar het strand is!

Je hebt veel verschillende dingen gedaan qua studie en werk, hoe komt dat?

Ik ben erg wispelturig, ik wist nooit wat ik wilde worden. Na de middelbare school ben ik eerst naar de kunstacademie gegaan. Daar deed ik architectonische vormgeving en meubelontwerpen. Interessant en vermakelijk, er zaten allemaal gekke mensen op die opleiding, maar het was wel een grote rommelzooi. Ik vond het veel te vaag. Na twee jaar ben ik geswitcht naar de HEAO: een eigen architectenbureau leek mij wel wat. Maar ik bleek veel te praktisch voor die opleiding. Ik kon er mijn ei totaal niet kwijt. Toen dacht ik: ik ga eerst lekker een tijd op het strand werken en zie daarna wel verder.

En, beviel dat?

Ja, het was fantastisch. Ik werkte bij Route 16 in Zandvoort met een grote groep meiden, we hadden ontzettende lol. Bij mooi weer werkten we van negen uur ‘s ochtends tot ‘s nachts één uur. Daarna trokken we alle strandbedjes tegen elkaar aan tot we één groot bed hadden en sliepen daar met z’n allen op. Maar eerst lagen we natuurlijk nog uren te borrelen en te kletsen. Gewéldig! Wel heel vermoeiend hoor, al snel waren we helemaal kapot, maar de sfeer was zo leuk dat we doorgingen tot het bittere einde. Wat een tijd. En werden nog stinkend rijk ook, door alle grote fooien.

Hoelang ben je dat blijven doen?

Een paar zomers. In de winter werkte ik dan in de horeca in Haarlem. Daarna kreeg ik, via via, een baan bij een fotografieagentschap, ook leuk. En toen kwam ik contact met MTV. Ik was in die tijd gek op festivals, nog steeds trouwens, lekker bandjes kijken. Vooral Lowlands vond ik altijd te gek. Ik had een backstagepasje en gluurde bij de opnames van MTV en TMF. Voorzichtig informeerde ik of ze niet nog iemand achter de schermen konden gebruiken. Nee, dat niet, maar wel iemand vóór de schermen! Daphne Bunskoek ging net weg en ze zochten een nieuw gezicht. En tátá, daar was ik: precies op het goede moment op de juiste plek.

Droomde je er vroeger al over om op tv te komen?

Nee! Hoewel, toen ik net van de Heao af was had ik TMF ook al eens een opnamebandje van mezelf gestuurd; ik zocht werk, whatever, en dacht, laat ik ook dat eens proberen. Maar dat was nooit serieus geweest. Nu ging het plotseling razendsnel. Ik deed een screentest en amper een maand later was ik al op tv!

En was je plotseling een bekend gezicht in Nederland.

Ja, dat was wel gek. Ik werd al gauw herkend. Dan stond ik bij de H&M een truitje te passen en werd er naar me geroepen: ‘Hé, wat doe jij hier, verdien jij niet genoeg of zo?’ Of ze stonden te gluren naar wat ik in mijn boodschappenkarretje deed. Dat vond ik echt bizar hoor. Ikzelf was immers niets veranderd, ik deed alleen maar ander werk. Vroeger was niemand geïnteresseerd geweest in mijn boodschappen, waarom nu wel? Gelukkig viel ik goed bij het publiek. Nou ja, niet dat iedereen mij zo geweldig vond hoor, maar ik kreeg niet echt nare dingen naar mijn hoofd. Want dat kan ook, je bent toch wie je bent; voor hetzelfde geld vinden ze je stom, ben je zo’n uitgesproken type, to love or to hate. Bij mij moest het publiek wel wennen dat ik zo basic was, ik heb gewoon niets met al die glitter en glamour. Sommige mensen vonden me daarom wat saai. Dat las ik wel eens op forums waar over mij gekletst werd.

Vond je het vervelend om dat soort dingen over jezelf te lezen?

Welnee, ik ging de boel express nog wat opstoken. ‘Vinden jullie ook niet dat ze een veel te dikke kont heeft?’ schreef ik dan, of: ‘Hebben jullie die flaporen gezien?!’ Nee hoor, daar maak ik mij niet druk om. Natuurlijk is het prettiger als je goed valt, maar in principe kan het me weinig schelen wat anderen van mij denken. Nou ja, wél wat dierbaren van mij vinden en ik ben heus niet altijd even zelfverzekerd, maar de mening van onbekenden, daar kan ik echt niet wakker van liggen.

Is de mening van je ouders wél belangrijk voor je?

Jazeker! Ik heb een heel erg goede band met hen. Het zijn echt mijn vrienden. Ze zijn ook nog jong, begin vijftig. Ze wonen nog in Kampen, waar ik opgegroeid ben, maar ze komen me vaak opzoeken. Soms blijven ze slapen, gewoon op een luchtbed in de woonkamer, lekker makkelijk. Ook zij zijn echte strandmensen dus ze vinden het heerlijk hier. Ja, ik kan het uitstekend met hen vinden.

Kun je alles met ze bespreken?

Zeker. Dat gebeurt niet altijd, want zo vaak zie ik ze niet en als we dan samen zijn, ga je ook niet altijd meteen heftige onderwerpen aansnijden, maar het kán wel, en dat vind ik heel fijn. Ik kan me ook niet voorstellen dat dat niet zou kunnen. Juíst met je ouders moet je alles kunnen bespreken, toch? Ik vind het wel jammer dat ze niet vlak bij me wonen. Als het kon, dan zou ik ze hiernaartoe halen. Wie weet als ik ooit nog eens heel rijk word! Verder heb ik nog een broer, ook met hem en zijn vriendin kan ik heel goed opschieten. Hij is drie jaar ouder dan ik en heeft net zijn tweede kindje.

Zou je zelf ook een gezin willen?

O ja, absoluut. Maar praktisch gezien past het nu nog niet in mijn leven. Ik wil nog zoveel dingen doen waarbij een kind erg slecht past. Zoals een strandtent beginnen aan de andere kant van de wereld! Ook voor mijn werk bij radio of tv is het handig om flexibel te zijn. Met een kind ben je dat toch een stuk minder. En als moeder zou ik mijn kind niet vier dagen in de week aan een ander willen meegeven, ik zou het moederschap dan vol overgave willen doen. In dat stadium zit ik nu nog niet. Maar het gaat zeker een keer gebeuren!

Is je huidige vriend je grote liefde?

Hij is nú absoluut mijn grote liefde, en ik hoop dat dat ook zo blijft, maar ik kan niet in de toekomst kijken. En ik ben niet iemand die in ‘de ware’, ‘die ene’ gelooft. Ik denk dat je in verschillende fases van je leven verschillende grote liefdes kunt hebben. Ik heb ook van mijn ex gedacht dat hij mijn grote liefde was maar dat is hij nu niet meer, niets aan te doen. Mensen veranderen. En er zijn zoveel mensen op de aarde, hoe bestaat het dan dat er maar één is die de enige voor jou zou zijn? Maar ik ben nu helemaal dolgelukkig ben met mijn vriendje, we hebben verschrikkelijk veel lol.

Wat is er zo leuk aan hem?

Hij is heel energiek en vrolijk. En avontuurlijk. Hij kan alles onverwacht aan de kant schuiven en zeggen: kom schatje, we gaan nú wat leuks doen! En hij is echt een gevoelsmens, heel puur. Wanneer hij zich rot voelt, is dat ook meteen heel duidelijk, ikzelf ga dat altijd nog een beetje leuk zitten verbloemen. Maar hij is écht, alles komt uit zijn hart. Wat ook leuk is, is dat hij mij veel aandacht geeft. Dat heb ik nodig. Ik wil iemand hebben die mij het liefste de héle godganse dag om zich heen heeft. Nou, dat wil hij! Ja, we zien elkaar iedere dag en doen heel veel samen. Stappen, naar de film, maar we kunnen ook heel goed de hele dag thuis klooien, of op het dakterras spelletjes doen. Zelfs als wij duf op de bank zitten samen hebben we nog plezier.

Hoe lang kennen jullie elkaar?

Wij zijn sinds een jaar bij elkaar. Hij komt ook uit Haarlem en werkte net als ik bij MTV. Om het tienjarig bestaan van het bedrijf te vieren gingen we met de hele club naar een luxe hotel in Turkije aan het strand, eten en drankjes erbij, heel uitgebreid. Tijdens dat weekend sloeg de vonk keihard over. En die is niet meer weggegaan. Ik besefte dat ik echt verliefd op hem was toen ik na een paar maanden wat gerommel met hem, met een andere, gewone vriend naar Israël ging; die reis was al eerder geboekt. Toen heb ik mijn vriendje zo verschrikkelijk gemist. Oh, wat was dat erg. Ik wilde alleen maar weer naar huis, naar hem toe. Toen wist ik: ik ben stikverliefd.

Wat zijn je toekomstdromen?

Ik zou dus dolgraag een jaar of twee naar het buitenland willen. Ergens aan de andere kant van de wereld een strandtent openen. Ja, bij mij kriebelt het wel. Bij mijn vriendje ook, al weet ik niet zeker of hij er al wel helemaal klaar voor is. Maar we kunnen er heerlijk over wegdromen samen. We zien het dan helemaal voor ons.  

Als je weg zou gaan, wie zou je dan het meeste missen?

Toch wel mijn ouders. Ook mijn vriendinnen hoor, maar toch het allermeeste mijn vader en moeder. Ik ben en blijf een papa- en mamakindje. Ik vind het ook nooit leuk als zij op vakantie gaan! Dan kan ik ze niet makkelijk bellen en zo. Ik ben altijd blij wanneer zij weer gewoon thuis zijn. Dus ja, dat zal wel moeilijk zijn, aan de andere kant van de wereld zonder hen. Maar het zijn echte reizigers, dus als ik ergens een leuk stekkie zou hebben dan zouden ze vast vaak langskomen.

Zou je makkelijk je baan opgeven voor zo’n buitenlands avontuur?

Mm, het kriebelt echt om te vertrekken, maar mijn baan opzeggen is ook lastig, omdat ik het zo verschrikkelijk leuk vind. Ik zou wel het juiste moment afwachten en zeker willen weten dat ik ook daar gelukkig word. Ik vind mijn werk bij de radio echt het einde. Maar bij MTV heb ik het ook altijd geweldig naar mijn zin gehad. Toen heb ik veel gezien, ik reisde de hele wereld over, ontmoette alle grote sterren en keek overal achter de schermen. Maar op een gegeven moment wordt dat wel zwaar. Ik zou zo niet mijn hele leven kunnen leven. Je mist toch een thuisbasis, en dat heb ik wel nodig.

Wat is de meest bijzondere trip die je gemaakt hebt?

De leukste reis was die naar Jordanië. Dat is geen land waar ik zélf zo een twee drie heen zou zijn gaan, maar het was in één woord prachtig. Zat ik daar tussen de bedoeïenen in de woestijn thee te drinken bij zonsondergang: Echt Heel Mooi. En de mensen waren er zo aardig, zo ruimdenkend, echt verbazingwekkend. Maar de indrukwekkendste reis was die naar Kenia. Daar maakte ik een reportage over HIV-problematiek. Ik was in het armste gedeelte van het land, waar je anders nooit zou komen. Er was geen stromend water en geen elektriciteit, die mensen daar hadden gewoonweg helemaal níets. Ze worden er hooguit veertig jaar oud. Toch waren ze zo hartelijk en zo dankbaar, voor het korte leven dat ze hadden. Ik heb er tranen met tuiten gehuild. Als ik iets een rottige eigenschap van ons Nederlanders, ons Europeanen vindt, is wel dat wij zo ondankbaar en verwend zijn. Wij kunnen zó zeiken! Zitten we op een terrasje weer eens te klagen dat het eten niet goed is. Man, wees blij dat je te eten hébt, denk ik dan vaak.

Daar doe je zelf dus niet aan mee, aan dat klagen?

Het glipt er heus wel eens tussendoor natuurlijk, maar ik probeer toch altijd al snel te denken: waar maak ik me nu toch druk om. We hebben het hier zo goed. We leven niet in oorlog, we hebben te eten en te drinken, we kunnen naar een dokter als we ziek zijn. Daar moeten we blíj mee zijn! Ik ben mij daar doorlopend van bewust. Als ik denk: wat heb ik toch een dikke kont, probeer ik er meteen achteraan te denken: wees blij, aan de andere kant van de wereld zijn de mensen te mager en daar gaan ze nog aan dood ook! Dat bewustzijn kan soms ook lastig zijn hoor. Zit ik lekker met mijn vriendinnen in de kroeg een wijntje te drinken, en dan denk ik opeens: als we hier niet zouden zitten, zouden met het geld dat we uitsparen iets in Afrika kunnen betekenen. Nou, dan zit je meteen niet meer lekker. Maar ik weet ook wel dat het gewoon twee verschillende wereld zijn…

Juli 2006

Wie is Barbara?

Naam: Barbara Karel

Woonplaats: Haarlem

Geboortedatum: 12-03-1976

Geboorteplaats: Kampen

Relatie: ja

Opleiding: Havo, kunstacademie, HEAO

Werkervaring: Vroeger: Serveren op het Strand. Daarna: Producer voor de reclame- en modefotografie, Televisie: Presenter MTV. Radio: DJ en presentator Bring It On! op 3FM (elke zondag van 18:00-20:00 uur)

Ga pagina terug  Ga naar boven

Heb je ook een interessant verhaal dat je (anoniem) in een tijdschift zou willen vertellen? Stuur dan een mail naar


© Lydia van der Weide