• start
  • biografie
  • opdrachtgever
  • nieuw 10
  • contact
  • oproep

Opdrachtgevers Vriendin interview met ...


Trijntje Oosterhuis


Trijntjes nieuwste album ligt 5 september 2005 in de winkel en de komende maanden zal ze druk bezig zijn met de promotie ervan. Met Vriendin sprak met Trijntje over haar werk, over het moederschap en over de liefde. ‘Het mooiste moment van mijn leven was toen ik besefte: nu ben ik nooit meer alleen.’


Geluk
Ik heb in de afgelopen periode vaak gedacht: veel gelukkiger dan nu, kan ik onmogelijk worden. Omdat ik de benedenverdieping van mijn huis heb laten ombouwen tot studio en ik daar mijn nieuwe album heb opgenomen, had ik alles onder handbereik: mijn muziek, mijn man en mijn kind. Wat wil ik nog meer? Als ik straks weer ga optreden zal dat ook leuk zijn, een tour is natuurlijk geweldig. Maar dan heb ik mijn man en kind niet meer zo dichtbij. Maar als ik met hen van een vakantie geniet, mis ik mijn muziek toch een beetje... Kortom, de afgelopen maanden was het echt perfect.


Onvoorwaardelijke liefde
Hoewel muziek heel belangrijk is in mijn leven, voel ik mij niet in de eerste plaats artiest of zangeres. Bovenal voel ik mij moeder en partner. Mijn gezin is het allerbelangrijkste in mijn leven.

Nadat ik weg ben gegaan bij mijn ouders, was het altijd mijn ambitie een nieuwe thuishaven te vinden. Ik heb het geluk gehad dat ik uit een heel fijn gezin kom waar ik mij altijd geborgen voelde. Onvoorwaardelijke liefde, gesteund worden door dik en dun: dàt is waar het leven om gaat. Wat heeft het voor zin om dingen mee te maken als je er niet over kunt napraten met iemand van wie je veel houdt? Voordat ik een relatie met Sander kreeg, miste ik die vertrouwde, veilige basis. Sander kende ik al jaren oppervlakkig, hij zat op dezelfde school als ik. Maar zeven jaar geleden sprong er een vonk over. Al snel wist ik: vanaf nu ben ik nooit meer alleen. Dat besef kwam als een donderslag bij heldere hemel. Eigenlijk was dat het mooiste moment van mijn leven. Het was heel geruststellend, een soort thuiskomen. Ik ben dankbaar dat ik hem gevonden heb. Ik kan echt wel op eigen benen staan, ik ben zelfs heel zelfstandig. Maar een mens is niet geboren om alles alleen te doen. Als je met een ander samen bent, is alles twintigduizend keer fijner.


Kleur bekennen

Drie jaar geleden zijn Sander en ik getrouwd. Ik zag het als een bevestiging. Niet eens naar elkaar toe, want we wisten al lang dat het goed zat, het was meer een soort kleur bekennen naar de rest van de wereld: wij horen bij elkaar. Een ander heeft geen kans meer. En voortaan zullen wij voor elkaar zorgen, ook op financieel gebied. Ik heb geen moment getwijfeld. Ik wist gewoon dat het goed was. Wij willen samen verder, en ik ga ervan uit dat als je dat écht wilt, dat het dan ook lukt.


Moeder

Vorig jaar ben ik moeder geworden van Jonas en dat is geweldig. Het valt me op hoe natuurlijk het allemaal gaat. Ik voel instinctief hoe ik met hem moet omgaan, heel wonderlijk. Voor mij is het moederschap heel goed te combineren met mijn werk. Als je na je zwangerschapsverlof direct weer fulltime aan de slag moet, is dat vast en zeker heel zwaar. Maar ik kan mijn eigen tijd indelen en daar prijs ik mij erg gelukkig mee. Overdag ben ik vaak bij Jonas. Als ik toch weg moet, heb ik een betrouwbare oppas en als ik ’s avonds moet optreden is hij bij Sander. Dat is dus allemaal uitstekend geregeld. Het moedergevoel is een heel warme sensatie, eigenlijk een vorm van verliefdheid. Ik mis Jonas echt als ik hem niet zie. Ik denk continue: hoe zou het met hem zijn?


Nieuwe fase van de relatie

Jonas maakt mijn leven volledig. Hij heeft er ook voor gezorgd dat de relatie van mij en Sander een nieuwe fase ingaat. Je deelt het ouderschap en daardoor ben je nog hechter verbonden. We wisten dat het ons leven zou veranderen, maar we waren er allebei aan toe. We waren niet bang voor die verandering. Natuurlijk moet je dingen opgeven, veel van je tijd en je vrijheid, maar dat doen we graag. Het brengt zoveel moois dat het dat zeker waard is. Doordat ik nu minder tijd hebben, moet ik keuzes maken. Wat wil ik echt, wat is belangrijk? Naast mijn werk is dat toch echt onze tijd samen. Mijn vrije tijd breng ik dus het liefste met mijn gezinnetje door. Of we nu thuis zijn, of buiten in de zon, of op vakantie, dat maakt niet uit. Als we maar met z’n drieën zijn!


Nieuwe album

Ik houd er niet zo van om als kersverse moeder een album te maken dat alleen over je kind gaat, dat vind ik een beetje overdreven. Maar ik bén moeder geworden, dat heeft invloed op míj, en dus ook op mijn muziek. Er is een nummer dat daar speciaal over gaat. Het heet Mothers love. Het is een soort wiegeliedje, van vier maten, en heeft telkens een andere tekst. Ik geef ermee aan hoeveel manieren er zijn om uitdrukking te geven aan het gevoel van een kind krijgen. Het maakt het album compleet. Ik ben heel trots op het geheel. Het is een aangename, prettige cd geworden. De nummers zijn goed met elkaar in harmonie. De helft van de nummers heb ik zelf geschreven. Verder ben ik bijgestaan door buitenlandse componisten en dat is ook te horen. Dit album is dus heel anders dan het vorige. Ik ben steeds bezig om mijn horizon te verbreden.


Thuisstudio

Het is heel handig dat ik thuis heb kunnen opnemen. Anders had ik het maken van dit nieuwe album nog even moeten uitstellen. Dan had ik zoveel weg moeten zijn, dat ik Jonas en mezelf daar tekort mee zou hebben gedaan. Dit was een geweldige oplossing. Ook voor de anderen was het prettig. Het brengt toch een andere gemoedstoestand me zich mee, een heel ontspannen sfeer. Dat komt ook omdat er geen tijdsdruk was. Je kunt gewoon opnemen wanneer je maar wilt. Nou ja, we moesten wel rekening houden met de buren, natuurlijk! Want het klonk behoorlijk door. Maar in een studio heb je altijd te maken met tijdsdruk vanwege de hoge kosten voor de ruimte. Dat speelde nu niet. Ook komt het altijd wel eens voor dat er plotseling een technisch probleem opduikt, een computer die crasht of zo. In de studio zit je dan maar te wachten, nu kon ik op zo’n moment Jonas in bed leggen of snel boodschappen doen. Handig hoor!


Passie voor muziek

Als kind was ik al gek op zingen, ik ging er heel serieus mee om. Bij bepaalde liedjes dacht ik al: daar zou ik meer gevoel in kunnen leggen. Toen stond ook al vast dat ik wilde proberen om op muziekgebied iets te bereiken. Mijn ouders hebben mij altijd gesteund. Ze geloofden in me, maar ze waren ook realistisch. ‘Als het niet lukt, zul je iets anders moeten zoeken,’ zeiden ze. Zo nuchter was ik zelf ook. Ik wist dat je er met mooi kunnen zingen nog niet bent. Je moet ook kunnen optreden en niet verlegen zijn om jezelf te presenteren. Gelukkig ging dat me vrij gemakkelijk af. Later, toen we echt succesvol werden, had ik wel eens last van zenuwen. Nu is dat over.


Organiseertalent

Ik denk dat ik ook zonder muziek mijn draai had kunnen vinden in het leven. Ik kan vrij goed organiseren en ik denk dat ik daar dan iets mee gedaan zou hebben. Bij mijn muziekcarrière komt dat talent mij overigens goed van pas. Je krijgt daar als artiest natuurlijk hulp bij, maar het is erg prettig als je zelf ook goed inzicht heb in hoe je alles in goede banen moet leiden. Zonder dat talent was ik waarschijnlijk minder ver gekomen.


Echt vak

Ik ben dolblij dat het me is gelukt om een carrière als zangeres op te bouwen. Ik kan zo van het zingen genieten dat ik het me moeite kost het als mijn beroep te zien. Ik weet heus wel dat het een echt ‘vak’ is, waar je wat voor moet kunnen, maar het voelt voor mij zo logisch om te doen. Ik ben trouwens niet alleen dol op muziek maken, maar ook op het luisteren ernaar. Ik heb een zeer uiteenlopende smaak. Als het maar echt en ontwapenend is; als muziekanten maar het hart op tafel leggen.


Vrienden

Wegens mijn drukke leven heb ik op het moment niet zoveel tijd voor mijn vrienden en vriendinnen als ik zou willen. Toch zijn vrienden heel belangrijk voor mij. Ik doe er mijn best voor om dat contact goed te houden. Ik ga graag met hen uit eten, naar concerten, of ik kook lekker voor ze. Ik heb veel vriendinnen die ik al heel lang ken. Dat vind ik mooi. Hoe langer je elkaar kent, hoe meer je deelt. En er zijn er een paar die ook in de muziekwereld zitten, zoals Candy Dulfer, en het is bijzonder om onze grote passie te delen.


Toekomstplannen

Ik hoop dat Sander, Jonas en ik gezond blijven en heel lang van elkaar kunnen genieten. Wie weet krijgen we nog wel een kindje. En ik zou nog wel tachtig platen willen maken! Ik heb nog mogelijkheden te over en daar verheug ik me ook op. Waar ik op korte termijn naar uitkijk? Naar de vakantie met mijn gezin, die eraan komt. En op mijn optreden op 25 november in de Heineken Music Hall. Dat is de eerste live presentatie van mijn nieuwe cd. Ik weet zeker dat dat heel leuk gaat worden!

Lydia van der Weide


Wie is Trijntje Oosterhuis?

Naam: Judith Katrijntje Oosterhuis.
Geboren: 5 februari 1973, te Amsterdam.
Relatie: Getrouwd met TV Noord-Holland-presentator Sander van den Eeden.
Opleiding: Montessori Lyceum te Amsterdam.
Carrière: Tijdens de middelbare school richtten Trijntje en haar broer Tjeerd richten de
r&b- en soulband Total Touch op. In 1996 verscheen hun eerste album. Ze waren erg succesvol en scoorden diverse hits. Sinds enkele jaren werkt Trijntje als soloartieste. In april
2003 verscheen haar eerste studio solo album, in september komt haar nieuwe album uit. Trijntje zong vele duetten met onder andere Andrea Bocelli, Marco Borsato, Herman Brood en Lionel Richie. Op 25 november wordt haar nieuwe cd groots gepresenteerd in de Heineken Music Hall.

Ga pagina terug  Ga naar boven

Heb je ook een interessant verhaal dat je (anoniem) in een tijdschift zou willen vertellen? Stuur dan een mail naar


© Lydia van der Weide