• start
  • biografie
  • opdrachtgever
  • nieuw 10
  • contact
  • oproep

Opdrachtgevers Vriendin artikel ...


Voetenbeauty - Tenenlezen


Voeten zijn voor veel mensen vergeten lichaamdelen. En dat terwijl ze zo belangrijk zijn! Ze dragen immers iedere dag weer al je lichaamsgewicht mee. Een gemiddeld mens loopt in zijn leven 185.000 kilometer: dat is wel vier keer de aarde rond. Hoogte tijd om onze voeten eens centraal te zetten. Vriendin geeft originele tips om je voeten te verzorgen, dook in de voetreflextherapie én sprak met een tenenlezer, die door de vorm en de stand van tenen een analyse van je karakter kan maken.


Tenen lezen
Als mensen horen dat ik tenen lees, reageren ze vaak wat lacherig,’ vertelt Chantal Sandmann. ‘Maar als ze dan hun schoenen uitdoen en ik tot in de puntjes hun karakter weet te analyseren, dan piepen ze wel anders!’ Achtentwintig jaar geleden ontwikkelde de Nederlandse journalist Imre Somogyi het zogenaamde tenenlezen. Hij bestudeerde duizenden tenen en ontdekte dat de verschillende vormen en standen veel zeggen over het karakter en de gedragingen van mensen. Chantal, die een eigen praktijk heeft en ook cursussen geeft, legt uit: ‘De vorm van tenen krijg je mee, dat is erfelijk bepaald, maar de stand wordt grotendeels bepaald door hoe je met prikkels van buitenaf omgaat. Als tenenlezer kijk je in iemands ziel en kun je de ander een spiegel voorhouden. Dat kan bevrijdend en leerzaam zijn, en de aanzet geven om dingen te veranderen. En ja hoor, je tenen veranderen dan ook mee met dat innerlijke proces! Dat kan zelfs in een paar weken tijd gebeuren.’

Maar hoe werkt dat dan, dat tenenlezen?
Chantal: ‘De rechtervoet is de rationele voet. Die staat voor het denken en plannen. De linkervoet staat voor gevoel, het reageren vanuit je hart. Iedere teen zegt iets over een bepaald aspect. Zo staat de grote teen voor communicatie. Is die heel groot, dan ben je bijvoorbeeld communicatief erg vaardig. Je vierde teen links is je liefdesteentje. Als die wat krom is en naar binnen staat – als het ware ‘terugkijkt’ naar je grote teen – dan kan ik daar uit afleiden dat je gekwetst bent in de liefde, en liever eerst de kat uit de boom kijkt voordat je je hart weer openstelt. Je klein teen links staat voor vertrouwen en seksualiteit. Kun je die teen apart van de andere bewegen? Dan zul je liefde en seks goed kunnen loskoppelen. En als een bepaalde teen wat rood is, betekent dat irritatie op het gebied waar die teen voor staat. Dit zijn zomaar een paar simpele voorbeelden. Bij een consult, dat een uur tot anderhalf uur duurt, gaan we echt diep op alles in.’
Interesse in een consult bij Chantal? Bel 020-6861092 of stuur een mailtje naar: c.sandmann@chello.nl. Een consult kost € 35,--. Ook geeft ze cursussen en workshops.
Meer informatie over tenenlezen? Zie: www.tenenlezen.info. Imre Somogyi schreef een aantal boeken over tenenlezen: Tenenlezen, voeten zijn spiegels, Tenenlezen, wat kun je ermee en Babyteentjes lezen, alle uitgegeven door uitgeverij Fundament. Imre Somogyi heeft ook een site specifiek over het lezen van babyteentjes: www.babyteentjeslezen.nl


Verschillende voetentips:
Heb je heel gevoelige voeten of likdoorns op je tenen? Doe je sokken of panty’s binnenstebuiten: dan heb je geen last meer van de rand of het naadje!


Schoenen kopen kun je het beste in de middag doen. Je voeten zwellen in de loop van de dag altijd een beetje op, en als je ze ’s ochtends vroeg koopt, kan het zijn dat ze dan later toch vaak te klein aanvoelen.


Je kunt het beste aan aantal paar schoenen of laarzen hebben (minstens drie), die je dagelijks afwisselt. Dat is het beste voor je voeten – dan staan ze niet steeds in dezelfde stand en worden je tenen niet continu samengeperst, et cetera – en ook voor je schoenen: dan kunnen ze na iedere dag weer goed drogen, en dat komt hun levensduur absoluut ten goede!


Wanneer je je teennagels lakt, kun je het beste eerst een kleurloos laagje aanbrengen, en dan pas het kleurtje. Zo voorkom je dat de kleurstof in je nagel trekt, waardoor je nagel op den duur gelig wordt. Knip teennagels trouwens nooit te kort of te rond af. Dan kunnen ze gaan ingroeien en dat kan erg pijnlijk zijn.


Na een zware wandel- of sportdag is het heerlijk om eens een voetenbadje te nemen. Week je voeten tien minuten in warm water met badzout. Of voeg wat druppels amandelolie toe, daar worden je voeten heerlijk zacht van. Smeer ze daarna in met een crème of met uierzalf. Of nog beter: laat dat lekker inmasseren door je lief!


Last van zweetvoeten?
De huid van je voeten wordt continu vernieuwd met nieuwe cellen; oude cellen worden afgestoten. Als die niet verwijderd worden, kunnen je voeten onaangenaam gaan ruiken. Dat wordt verstrekt door de vele zweetkliertjes op je voeten. Het zijn er maar liefst 250.000, die samen een kwart liter vocht afscheiden per dag. En dat kan maar slecht verdampen, doordat je voeten (meestal) ingepakt zitten. Om zweetvoeten te voorkomen, is het belangrijk om katoenen sokken en leren schoenen te dragen. Was je voeten iedere dag, het liefst alleen met water. Zo blijft de zuurgraad intact. Droog ze heel goed af, en bestrooi ze met talkpoeder. Bij aanhoudende klachten kun je zweetvoetenzalf kopen. En stinken je schoenen erg? Leg ze een nachtje in de vrieskist of zet ze buiten wanneer het onder nul is. De volgende dag is de vieze geur weg!


Voorkom voetschimmel
Voetschimmel is de meest voorkomende huidaandoening. Het wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd omdat het vaak in zwembaden wordt opgelopen. Of in sauna’s. Draag daarom altijd slippers als je een bezoekje aan dit soort complexen brengt. Voetschimmel ontstaat vaak tussen de vierde en vijfde teen; vooral dáár is het lekker warm en vochtig. De huid wordt wit, rood en gaat schilferen. En het kan behoorlijk stinken! Om schimmel te lijf te gaan, is het belangrijk om je altijd goed af te drogen tussen je tenen. Voor het drogen van je voeten kun je van een tissue of keukenrolpapier een opgerolde streng maken en deze tussen je tenen door‘vlechten’.


Voetreflextherapie
Wist je dat er op je voeten een volledige afspiegeling van je totale lichaam is te vinden? Alle organen, botten en weefsels hebben een reflexpunt in de voet. Door daar druk op uit te oefenen, kun je je lichaam weer in balans brengen. Els Lode is voetreflextherapeut met een eigen praktijk. Zij vertelt: ‘Door met de duim op de verschillende drukpunten te duwen, geef je een signaal door naar de desbetreffende plek in het lichaam. Daardoor gaat de energie weer beter door het lichaam stromen en worden bepaalde blokkades opgeheven. En dat kan een hoop verlichting bieden! Eigenlijk bij alles: van psychische problemen zoals een burn-out of een depressie, tot hoofdpijn, rugklachten en reuma. Het drukpunt voor hoofdpijn zit bijvoorbeeld op de grote teen. Als je veel last van je hoofd hebt, is die plek vaak heel hard. Ik kan dat bij mensen losmaken tijdens een behandeling; ook kan ik hen leren dat zelf thuis te doen. Maar ik behandel altijd allebei de voeten, op alle plekken: de hele mens staat centraal, en het is de bedoeling dat je als geheel weer beter in balans komt. De rechtervoet staat voor het fysieke gedeelte, de linkervoet voor emoties. Bij de linkervoet kunnen heel wat gevoelens loskomen. Soms beginnen mensen te gapen of te huilen. Dat kan best heftig zijn, maar er gebeurt nooit meer dan dat iemand aankan, dus daarover hoef je je geen zorgen te maken. En het werkt echt door; het is goed voor je lichaam en geest. Je komt dichter bij jezelf, en je “rugzak met bagage” die je meedraagt in het leven wordt verlicht. Tijdens de behandeling komen er ook veel afvalstoffen vrij daarom is het belangrijk dat je veel water drinkt om dat af te voeren. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: probeer het eens uit! Voetreflexologie kan de reguliere gezondheidszorg niet vervangen, maar het kan wel een waardevolle aanvulling zijn!’


Meer informatie of een behandeling meemaken? Kijk op: www.plazapuur.nl


Op www.reflex-ber.nl kunt u zien of jouw ziektekostenverzekering voetreflextherapie vergoed. Een behandeling van Els van 1 tot anderhalf uur kost € 37,50. Je kunt haar ook bellen op: 0529-434244.Ga pagina terug  Ga naar boven

Heb je ook een interessant verhaal dat je (anoniem) in een tijdschift zou willen vertellen? Stuur dan een mail naar


© Lydia van der Weide