• start
  • biografie
  • opdrachtgever
  • nieuw 10
  • contact
  • oproep

Opdrachtgevers Vriendin artikel ...


Massageparty

De ReserveerMasseerlijn is nog helemaal nieuw in Nederland. Deze nationale lijn heeft een originele insteek: een volleerd masseur of masseuse komt bij je thuis, met massagetafel en massageolie en ... genieten maar! Het heeft niets met erotiek te maken, maar alles met lekker ontspannen. Je kunt in je eentje of met z’n tweeën een massage boeken, maar er worden ook massageparty’s voor meerdere mensen georganiseerd. Vriendin probeerde het uit!

Mijn opdracht van Vriendin: organiseer een massageparty voor jezelf en een paar vriendinnen. Mmm, ik heb wel eens vervelender werk gedaan! Ik ben dol op massages, maar helaas krijg ik mijn vriend niet vaak zover. Dus dit is een uitstekende kans.

Stipt om kwart over zeven gaat de bel. Masseuse Arlette Westerhoff (32) van de ReserveerMasseerlijn staat voor mijn deur. Ze heeft een paar grote tassen bij zich. Als eerste is daar de massagetafel, die ze in mijn slaapkamer uitklapt. Daarnaast heeft ze massageolie en handdoeken bij zich én een cd-speler zodat er fijne muziek klinkt tijdens de massage. Arlette vindt mijn huis heel geschikt voor vanavond. Ik heb het licht gedempt en overal staan kaarsje, om het gezellig en sfeervol te maken. Dat was mij bij het boeken van de avond ook gevraagd. De ReserveerMasseerlijn is gespecialiseerd in massages rondom de zes zintuigen. Alles moet in balans zijn: dat wat je ziet, hoort, proeft, ruikt en voelt. En intuïtief moet het vertrouwd en goed aandoen. Elk onderdeel draagt bij aan de totale ontspanning. Arlette heeft een opleiding gedaan tot sportmasseuse. Ronald Vogelzang, initiatiefnemer van de ReserveerMasseerlijn, ontmoette ze bij vrienden. “Het doel van zijn reserveerlijn is ontspanning,” vertelt ze. “Daar kon ik mij prima in vinden. Meer dan in sportmassages. Ik vind dit ontzettend leuk werk. Het is heerlijk om mensen te laten genieten.” Arlette is moeder en werkt parttime. Omdat de massages bijna altijd in de avonduren worden geboekt, is dit prima te combineren met haar andere taken.

Rond half acht bellen mijn vriendinnen Daniëlle, Sylvie en Marjolijn aan. Allemaal hebben ze, zoals afgesproken, een badjas bij zich. Nieuwsgierig en enthousiast installeren ze zich met een drankje op de bank. Danielle vertelt: “Sylvie heeft net bij mij gegeten en nu gaan we dus gezellig hier een massage halen. Dat is weer eens wat anders dan een filmpje pikken! Dit idee van thuismassages spreekt me wel aan. Ik ben zelf gek op massages. Ik heb een paar vriendinnen van wie ik wel eens denk: jij hebt echt eens een massage nodig! Maar de drempel is vaak te hoog voor ze. Daarom zou ik best eens als cadeautje een massage willen geven.” Dat kan, want er zijn cadeaubonnen bij de ReserveerMasseerlijn. Arlette: “Wij adviseren altijd om dat kaartje aan een roos te hangen. Je kunt erop schrijven wat het is, je kunt het ook als verrassing houden. Dan zeg je alleen: neem een badlaken en een basjas mee en verder zie je het wel!”

Nadat we ons hebben omgekleed en onze badjas hebben aangetrokken, zijn we er helemaal klaar voor. We besluiten dat Sylvie als eerste gaat. Ze heeft er enorm veel zin in. Ze masseert zelf af en toe in een praktijk. “Het lijkt me heerlijk nu eens zelf een massage te ondergaan.” Zij vertrekt met Arlette naar de andere kamer. Tijdens de massage mag je je slipje aanhouden. Alleen je achterkant wordt gemasseerd; je rug en hoger, niet je billen en benen. De massages duren standaard een half uur per persoon, maar je kunt ook langer reserveren..

Marjolijn heeft één keer eerder een massage geboekt bij de initiatiefnemer van de ReserveerMasseerlijn. “Ronald kwam bij mij en mijn toenmalige vriend thuis tijdens een romantisch avondje. Ik heb echt genoten toen. Het is zo lekker dat je na de massage niet meer weg hoeft.”

Als Sylvie terugkomt wankelt ze een beetje. “Ik ben helemaal van de wereld”, zegt ze. Zuchtend zakt ze op de bank. “Het is net alsof ik geslapen heb. Ik was helemaal vergeten hoe lekker een massage is!” Ze grinnikt. “Soms ben ik zelf mensen aan het masseren en dan verzuchten ze: ooh, wat hééééérlijk.’ Dan denk ik stiekem: overdrijf toch niet zo! Maar nu weet ik zelf ook weer wat een genot het is om daar te liggen.”

Tijd om een telefoontje te plegen naar Ronald Vogelzang. Hoe komt hij eigenlijk bij het idee van de Reserveermasseerlijn? Ronald: “Ik hou zelf erg van massages. Ik heb er veel ondergaan. Maar wat ik altijd jammer vond, was dat het vrijwel altijd sportmassages waren, terwijl ik een massage die gericht is op ontspanning veel fijner vind. Die waren moeilijk te vinden. Tot ik een keer bij een kennis terecht kwam die kort daarvoor een massage-praktijkje was begonnen. Hij heeft mij anderhalf uur gemasseerd en dat was heel fijn. Toen ik de massagetafel afstapte, wist ik: dít wil ik ook leren. Ik ben een cursus gaan volgen en dan kom je er al snel achter of het wat voor je is. Niet iedereen vind het namelijk prettig om een wildvreemde aan te raken. Maar voor mij was er meteen een klik: dit is het, dit vind ik superleuk. Ik ben me gaan specialiseren in intuïtieve massage. Dat betekent dat ik goed luister naar de lichamen die ik masseer. Alles is gericht op de ontspanning. Ik vind het geweldig om mensen te laten relaxen. Ik heb veel in sauna’s gewerkt en kreeg vaak lovende reacties. Daar kreeg ik wel eens de vraag: doe je dit ook thuis? Zo is het langzamerhand gegroeid. Dan ging ik ergens masseren en dan nodigen ze nog wat vrienden uit… Op die manier is het plan ontstaan voor deze nationale reserveermasseerlijn. Zoiets bestond nog helemaal niet! Op 1 november 2003 zijn we gestart. Ik werk nu met een groep fijne mensen die dezelfde instelling en manier van masseren hebben als ik. We zijn nog aan het groeien, maar het doel is om ongeveer honderd masseurs en masseuses in dienst te hebben in heel Nederland.”

Na Sylvie wordt Marjolijn onder handen genomen. Ook zij komt na een tijdje wankelend in haar badjas naar terug in de woonkamer. “Ik vind de manier van masseren heel prettig. Ook je hoofd wordt meegenomen. Ik kreeg er echt rillingen van! Eigenlijk zou je dit elke week moeten doen, hè.” Ik zet een kopje thee voor haar zodat ze lekker bij kan komen. Dan praat ik telefonisch nog even verder met Ronald.

Hij vertelt: “Bij thuismassages wordt al gauw aan escort gedacht, maar onze reserveerlijn heeft niets met erotiek te maken. Je kunt in je eentje een massage boeken, maar ook met z’n tweeën. We worden veel gebeld door stelletjes. Zo is er de ‘massage voor twee’. Als man en vrouw word je dan allebei een uur gemasseerd. Per massage kun je in het laatste kwartier de partner erbij roepen en die mag dan assisteren: mee-masseren dus! Dan heb je opeens vier handen op je rug. Dat vinden mensen ontzettend leuk.

En dan zijn er natuurlijk de party’s, waarbij vrouwen in een groepje een masseur bestellen. Daar krijgen we heel leuke reacties op. Wat we ook doen, is zwangerschapmassage. Vrouwen die in verwachting zijn kunnen vaak wel wat ontspanning gebruiken. Bij zo’n massage ligt de vrouw natuurlijk niet op haar buik, dat gaat niet, maar zit ze op een stoel. Zo wordt haar hele achterkant gemasseerd. Omdat we deze vrouwen vaak hoorden verzuchten: ‘Ik wou dat mijn man dit kon doen’, hebben we iets extra bedacht: na de massage leren we haar partner hoe hij het kan doen. Reken maar dat dit goed voor je relatie is hoor! Ook voor anderen is het mogelijk om les te krijgen. Natuurlijk krijg je dan eerst een massage, je moet eerst ervaren hoe het voelt. En daarna leer je het zelf.

Eigenlijk kunnen we alle verzoeken die we krijgen wel inwilligen. The sky is the limit, zeg ik altijd maar. Zolang het maar niets met erotiek te maken heeft!

Ik hoop dat massages aan huis heel laagdrempelig gaan worden. Eigenlijk is het gewoon uitgaan in je eigen huis. Ik vind dat ik het mooiste vak van de wereld heb. Het is zo fijn om mensen te laten genieten. Onze massages zijn zo ontspannend, dat mensen ook wel eens in slaap vallen. Nee, dat vind ik niet erg. Dat is toch het mooiste compliment dat je kunt krijgen?”

Sylvie en Marjolijn beamen dat ook zij haast in slaap vielen. Daniëlle niet, maar de massage was wel heel fijn en dit party-idee vindt ze erg leuk. “Dit was heel gezellig zo, met een groepje vriendinnen. We hebben lekker bij gekletst. En op deze manier ben je tenminste niet alleen. Ik heb een keer een massage bij mij thuis gehad van een mannelijke fysiotherapeut. Hoewel er waarschijnlijk niets aan de hand was, voelde het toch niet prettig. Ik was me er opeens erg van bewust dat ik met die man alleen in mijn slaapkamer was, en dat ik ook nog naakt was. Ik vond het erg intimiderend.”

“Om deze reden stuurt de ReserveerMasseerlijn nooit een mannelijke masseur naar een vrouw alleen, en geen vrouwelijke masseur naar een man alleen.” vertelt Arlette.

Als laatst ga ik zelf op de massagetafel liggen. Na de enthousiaste verhalen van mijn vriendinnen ben ik zelf behoorlijk benieuwd te worden. Arlette dekt mijn billen, benen en voeten af onder een handdoek. Mijn voeten worden goed ingestopt. “Als je zo stil ligt, koel je af”, vertelt ze. “En als je het koud krijgt, voel je je natuurlijk niet lekker.” Haar handen glijden over mijn rug. Eerst even zonder massageolie, en dan met. Plekje voor plekje tast ze af. Ik sluit mijn ogen en geef me over. Mijn hele rug wordt onder handen genomen. Arlette masseert ook mijn nek, mijn hoofd, en zelfs mijn oren wordt gekneed! En niet te vergeten mijn armen en mijn handen. Een voor een masseert ze mijn vingers. De ontspanning trekt door me heen. Ik zou zo wel uren kunnen liggen en dan langzaam in slaap vallen.... Maar helaas is de tijd om – wat kan een half uur toch snel voorbij gaan! – en Arlette dekt me af met de handdoek. “Blijf nog maar even liggen” zegt ze. Ik dommel bijna in, tot ik me bedenk dat ik de gastvrouw ben vanavond. Laat ik toch maar opstaan en terug gaan naar mijn vriendinnen. Die zitten nog gezellig in hun badjas op de bank te kletsen.

Arlette wast opnieuw haar handen, zoals ze na elke massage heeft gedaan. Zonder pauze heeft ze ons alle vier een half uur gemasseerd. Is dat niet lang? “Nee hoor, dit gaat nog best. Stel dat er nou zes vrouwen waren geweest, dan had ik tussendoor wel even pauze genomen. Maar dit was prima te doen.” Verveelt dat masseren nou nooit? Arlette schudt lachend haar hoofd. “Als ik het saai zou vinden zou ik dit niet doen! Maar het is elke keer weer anders. Iedereen is weer anders en ik speel in op wat ik voel. Als ik op een bepaalde plek spanning voel, ga ik daar mee aan de slag. Voor mij zelf werkt masseren ook ontspannend. En ik vind het leuk dat ik elke keer weer ergens anders heen ga. Je maakt van alles mee. Ik vond het vanavond erg gezellig. De sfeer was goed, iedereen had er zin in. Maar eigenlijk is het altijd wel leuk hoor. Zo’n massageparty is gewoon een gezellig kletsavondje tussen vriendinnen, waarbij er steeds een ontsnapt voor een massage. Ja, meestal zijn het vrouwen die zo’n avond boeken. En hun mannen worden dan die avond de deur uitgezet!”

Nadat we nog even een drankje hebben gedronken, kleden mijn vriendinnen zich om, Arlette pakt haar spullen weer in. Omdat mijn huis niet zo groot is, hoorde je in de masseerkamer nog wat geluiden uit de woonkamer. Dat is op zich jammer, omdat je dan toch wordt afgeleid. Het beste is daarom een kamer boven bijvoorbeeld, waar je helemaal afgezonderd bent. Maar al met al was het een zeer geslaagde avond. In mijn badjas laat ik iedereen uit. Ik ben nog helemaal loom van de massage. Wat zalig dat ik niet meer de kou en de regen in hoef, maar zo mijn bedje in kan rollen. Dat doe ik dan ook, en binnen tien minuten ben ik in diepe slaap.

Lydia van der Weide

Website: www.reserveermasseerlijn.nl

Telefoon: 0900-MASSEER [30 cpm] (0900-6277337)

Ga pagina terug  Ga naar boven

Heb je ook een interessant verhaal dat je (anoniem) in een tijdschift zou willen vertellen? Stuur dan een mail naar


© Lydia van der Weide