• start
  • biografie
  • opdrachtgever
  • nieuw 10
  • contact
  • oproep

Opdrachtgevers » Vriendin » artikel ...


Dossier Vriendschap

Vriendinnen zijn heel belangrijk. Tenminste, dat vinden de meeste vrouwen. Met een vriendin kun je lachen en geheimen delen, ze staat voor je klaar met thee, koekjes en zakdoeken als het even niet zo goed loopt. Je gaat met haar winkelen en ze durft je eerlijk te zeggen wanneer je een beetje op een nijlpaard lijkt, in dat ene groen-grijze pakje. Maar een vriendin kan je ook teleurstellen of bedriegen en dat doet heel veel pijn, want juíst van haar verwacht je loyaliteit. Reden genoeg om vriendschap eens onder de loep te nemen. Wat ís vriendschap precies? Hoe vind je een goede vriendin en hoe behoud je haar? Kun je vriendinnen voor het leven blijven? En wat kun je doen als je geen vriendinnen hebt?

’Vrouwenvriendschap kun je omschrijven als een grote verbondenheid met een vrouw die geen partner of familie is,’ vertelt relatie- en gezinstherapeut Tanja de Wit. ‘Het is gebaseerd op lotsverbondenheid: meestal hebben vriendinnen dezelfde manier van leven, ze vinden dezelfde dingen leuk en keuren dezelfde dingen af.’ Een vriendin lijkt dus vaak op je. Bij haar kun je jezelf zijn. Eindeloos kun je met haar dingen uitwisselen en doorpraten. Hoofdonderwerpen zijn mannen en relaties. Maar ook kinderen, werk, uiterlijk, mode en hobby's moeten uitgebreid besproken worden natuurlijk! Mannen daarentegen praten veel meer over samen dingen dóen. ‘Vrouwen zoeken vaak een vriendin in hun man of vriend, maar dat lukt zelden,’ benadrukt Tanja. ‘Want je zult met hem waarschijnlijk niet zo lekker kunnen kletsen als met een vriendin. Vrouwen hebben meer behoefte om te praten. Uit onderzoek is vastgesteld dat mannen gemiddeld 2000 woorden per dag gebruiken, en vrouwen wel 5000!’

Kun je ook een man als goede vriend hebben? Tanja: ‘Een vriendschap tussen een vrouw en man kan wel, maar is ingewikkelder. Niet alleen omdat ze anders zijn, maar ook omdat er al gauw erotiek of seksualiteit bij komt kijken. Of jaloezie, van je eigen partner bijvoorbeeld, die denkt: wat heeft die man wat ik niet heb? Vriendschap tussen een vrouw en een homoseksuele man is vaak makkelijker, omdat het veiliger is.’

De meeste vrouwen hebben een of twee beste vriendinnen, vier tot zes goede vriendinnen en een paar oppervlakkige vriendinnen. Dat is zo fijn aan vriendschappen: je kunt er meerdere tegelijk hebben. Iedere vriendin vervult weer een andere behoefte. Met de een kun je ontzettend lachen, met een ander kun je weer fijn over je hobby praten. En dat is prima: je hoeft toch ook niet álles met één persoon te delen? Veel vrouwen stellen te hoge eisen aan vriendinnen. Maar het is belangrijk dat je haar neemt zoals ze is. En als het goed is, accepteert ze jou ook met al je leuke kanten én met je eigenaardigheden!

Vriendinnen voor het leven?

Vriendschap ontstaat door intensief contact. Je ontmoet een andere vrouw en het klikt! Na de eerste fase van oppervlakkige kletspraatjes, begin je wat meer intieme dingen uit te wisselen. Om vriendinnen te worden moet je iets van jezelf laten zien en belangstelling tonen voor de ander. Wanneer je het idee hebt dat je op dezelfde golflengte zit, je je vertrouwd voelt en lekker samen kunt lachen, kan de basis gelegd zijn voor een goede vriendschap. Gemiddeld duurt het twee tot drie jaar voordat een kennis een echt goede vriendin is geworden.

Sommige vriendinnen heb je voor het leven, maar dan moet er echt een heel diepe verbondenheid zijn die veel verder gaat dan het uitwisselen van de dagelijkse bezigheden. Er is dan een blijvende belangstelling voor elkaar. Het kan zijn dat je elkaar soms even wat minder ziet of wat minder gemeenschappelijke dingen deelt. Maar je bent er voor elkaar, en dat is heerlijk. Veel vriendschappen daarentegen passen in bepaalde fases die je in je leven doormaakt. ‘In elke fase heb je behoefte aan een vriendin die op dezelfde manier in het leven staat als jij,’ legt Tanja uit. ‘Stel dat je twee kleine kinderen hebt die je aandacht opslokken, dan heb je niet veel raakvlakken meer met een vriendin die carrière maakt. Maar ik denk ook niet dat het per se erg hoeft te zijn als je een beetje uit elkaar groeit. Je hebt het toch leuk gehad?’

Birgit (31) vertelt: "Op de middelbare school was Paula mijn hartsvriendin. Ik kon me niet voorstellen dat dat ooit zou veranderen. Toen zij intern in een ziekenhuis ging werken en ik naar Utrecht verhuisde, belden we elkaar nog vaak en ieder weekend zagen we elkaar weer. Maar na een tijdje begon het te veranderen. Ik ging op in mijn nieuwe leven, en zij ook. We kregen allebei andere vrienden en groeiden steeds meer uit elkaar. Op een dag kwam ik er achter dat ik Paula al drie maanden niet meer had gesproken. Een paar keer hebben we geprobeerd om onze vriendschap nieuw leven in te blazen maar het viel het me op dat we altijd over vroeger praatten. Twee jaar geleden is Paula getrouwd en ze nodigde mij ook uit. We hadden elkaar toen al vier jaar niet meer gezien. Het was heel leuk om naar haar bruiloft te gaan en om te zien dat ze gelukkig is. We spraken af dat we gauw zouden bellen, maar dat is er niet meer van gekomen."

Birgit en Paula groeiden uit elkaar toen ze andere levenstijlen kregen. Ze hadden er allebei vrede mee dat hun vriendschap verwaterde. Maar stel dat je merkt dat je vriendin afstand van je neemt en je hebt daar moeite mee; wat kan je dan het beste doen? Tanja: ‘Vraag gewoon waarom ze niet meer zo veel laat horen. Misschien is het op te lossen. Maar accepteer het als ze aangeeft even niet zo veel behoefte aan je te hebben. Dat kan nou eenmaal gebeuren! Claimen of achter iemand aan lopen is niet verstandig.’

En hoe eindigt een vriendschap? ‘Meestal bloedt vriendschap dood, maar het kan gebeuren dat je het maar beter 'uit' kunt maken. Je kan dan bijvoorbeeld zeggen: “Meid, we hebben het heel leuk gehad, maar dat is veranderd. Uit respect voor wat we hadden, kunnen we er maar beter mee stoppen.” Het is moeilijk, om zoiets te zeggen, maar wel eerlijk."

Nare opmerkingen

Als je te veel uit elkaar groeit kan je het dus 'uitmaken', maar ook jaloezie kan een reden zijn om dat te doen. Rivaliteit en jaloezie komt veel voor tussen vriendinnen. Vaak heeft het met uiterlijk te maken, maar het kan ook om geld, je partner of je carrière zijn. ‘Vrouwen zeggen het vaak niet open en eerlijk wanneer ze jaloers zijn,’ aldus Tanja, ‘en dat is jammer. Want door eerlijk te zeggen: “wat zou ik graag willen dat ik net zo'n figuurtje had als jij,” ben je het kwijt. Maar door het op te kroppen, gaat het onderhuids broeien. Daar komen steken onder water van, of leugens: “die jurk staat je prachtig,” terwijl het er echt niet uitziet. Dat is geen echte vriendschap natuurlijk!’ Een echte vriendin gunt jou je geluk. Zo niet, dan moet je je afvragen of ze wel zo'n hartsvriendin is.

Als je jezelf wel eens betrapt op jaloezie en een zure blik, probeer dan te werken aan je eigen leven en doe je best om meer zelfvertrouwen te krijgen. Je zelfvertrouwen groeit echt niet door je vriendin naar beneden te halen! Jan Yager, een Amerikaanse vriendschapsdeskundige schreef onlangs een boek over 'slechte vrienden'. Ze beschrijft 21 typen van 'vrienden' die je maar beter uit de weg kunt gaan. Een vriendin die flirt met je geliefde bijvoorbeeld! Tanja bevestigt: ‘Soms lopen vrouwenvriendschappen stuk omdat er een man in het spel komt. In het allerergste geval gaat je vriendin er echt met je man vandoor. Dat is een vreselijke klap. Want van je vriendin verwacht je dat ze loyaal is, je moet haar blind kunnen vertrouwen!’ Andere typen die de vriendschapdeskundige Jan Yager beschrijft en afraadt zijn onder meer de na-aapster, de bloedzuigster, de doorvertelster en de concurrente.

De ware

Het kan ook gebeuren dat een 'goede vriendin' je opeens laat zitten als ze een vriend krijgt. Heel vervelend! Maar ja, als je verliefdheid wordt, kan je dat helemaal opslokken. Toch is het heel belangrijk om contact te houden met je vriendinnen. Want na de eerste periode van heftige verliefdheid zul je ze vast weer hard nodig hebben. Renate (25) gaf al haar vriendinnen op toen ze 'de ware' tegen kwam. Renate: "Toen ik Ivan ontmoette, werd ik tot over mijn oren verliefd. Na vier weken trok hij bij mij in en eigenlijk had ik helemaal geen behoefte meer aan mijn vriendinnen. Elke keer als ik met hen afsprak, wist ik niet hoe snel ik weer thuis moest komen. Mijn vriendinnen merkten dat en lieten steeds minder horen. Diep in mijn hart vond ik dat wel zo makkelijk. Maar na een jaar maakte Ivan het uit en ik viel in een heel diep gat. Ik was ontzettend ongelukkig maar ik had niemand meer om te bellen. Mijn vroegere vriendinnen durfde ik niet te benaderen. Ik kon mezelf wel voor mijn hoofd slaan dat ik zo dom was geweest om iedereen te laten vallen. Op een avond hield ik het niet meer en heb mijn vroegere beste vriendin gebeld. Ze reageerde heel koeltjes maar toen ik begon te huilen, hebben we een heel eerlijk gesprek gehad. Het had haar erg gekwetst dat ik haar zo makkelijk had laten vallen. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik haar vertrouwen weer had teruggewonnen en bij mijn andere vriendinnen duurde het nog langer. Maar na een tijd begon ik er toch weer bij te horen. Sinds een half jaar heb ik een nieuwe vriend maar twee avonden in de week houd ik vrij voor mijn vriendinne.!Ik weet nu dat ik zuinig op ze moet zijn!”

Nieuwe vriendinnen maken

Renate had geluk. Ze vond weer aansluiting bij haar oude vriendinnen. Want nieuwe vriendinnen zoeken valt niet altijd mee. Als je nog naar school gaat is het vaak makkelijk om vriendschap te sluiten. Je ziet elkaar de hele dag, je gaat samen stappen en voordat je het weet zit je elke dag een uur aan de telefoon. Vriendschap sluiten op latere leeftijd is vaak wat moeilijker. Vooral vrouwen die al heel jong hun vaste partner ontmoeten, ontdekken soms op latere leeftijd dat ze geen eigen vriendinnen (meer) hebben. Hoe vind je nieuwe vriendinnen? Wat als je parttime op een klein kantoortje werkt en de rest van de week thuis bij je kinderen zit?

Om nieuwe vriendinnen te vinden moet je je horizon verbreden,’ adviseert Tanja. ‘Ga ergens heen waar veel andere vrouwen zijn. Word vrijwilligster, ga sporten, bedenk een nieuwe hobby. Je moet er echt op uit trekken, want in de supermarkt of op straat ontmoet je ze niet! Als moeder van kinderen kun je vriendschap sluiten met andere moeders op de school van je kinderen. Er komt ook een beetje lef bij kijken want je zult initiatief moeten gaan nemen. Stel gewoon voor om eens iets leuks te doen. Wat heb je te verliezen?’

Maar je moet het initiatief wel doseren. Pien (30) vertelt: "Ik ontmoette Angelique bij een cursus buikdansen en al gauw hadden we de grootste lol samen. Toen ze me na een paar weken vroeg of ik zin had om eens een wijntje te drinken 's avonds, leek me dat dan ook erg gezellig. Twee dagen later hing ze aan de telefoon. Of ik mee ging naar de film. Ik was een beetje verbaasd dat ze alweer zo snel belde maar ik vond het wel spontaan. Maar vanaf die dag begon ze me bijna dagelijks te bellen. Ik kreeg het er Spaans benauwd van! Het was een leuke meid, en ik wilde best met haar bevriend raken, maar dit was een overdosis! Ik durfde het haar niet te zeggen. Dus nam ik regelmatig de telefoon niet op, of ik bedacht smoesjes. Uiteindelijk heeft ze de hint begrepen en is wat minder vaak gaan bellen. Nu spreken we gewoon zo af en toe af. De laatste tijd heb ik veel meer zin om haar te bellen. Er ligt niet meer zo'n druk op. Ik ben blij met haar als nieuwe vriendin!"

Tanja: ‘Initiatief tonen is goed, maar wat je niet moet doen, is je nieuwe vriendin claimen, zoals Angelique. Want dat vindt niemand prettig! Vriendschap vraagt een investering van beide partijen, je kunt niet in je eentje de kar voorttrekken. Maar Pien had eerlijk tegen Angelique moeten zeggen: “luister eens, ik vind je heel leuk, maar ik krijg het hier wat benauwd van.” Vriendschap zou open en eerlijk moeten zijn, pas dan leer elkaar goed kennen zoals je echt bent.’

Dus als je een vacature hebt voor een vriendin: houd je ogen open, wees jezelf, toon belangstelling voor anderen en neem initiatief! Een nieuwe manier van contacten leggen is via internet. Plaats een oproepje ergens, bijvoorbeeld op de Vriendinsite! Er zijn vast heel veel vrouwen die jou dolgraag als nieuwe vriendin zouden willen hebben.

Dus een 'echte vriendin' behoort loyaal zijn, je moet op haar kunnen bouwen. Ze durft eerlijk te zijn, en dat betekent dus ook wel eens kritiek leveren. Maar daar kun je juist heel veel baat bij hebben. Als zij vindt dat jij onder de plak zit bij je man, zal ze dat zeggen, en je advies geven. Een echte vriendin maakt zich namelijk werkelijk druk om je en ze gunt je het beste. Ze luistert naar je en leeft met je mee, ze is bereid ergernissen uit te praten en geeft je altijd weer een nieuwe kans. Want niemand is perfect, tenslotte. Ben jij zo'n vriendin? Dan mogen jouw vriendinnen blij met je zijn!

Ook Yvonne (32) koestert haar beste vriendin: ”Mijn hartsvriendin Daphne is heel belangrijk voor me. We zijn echt samen opgegroeid. Toen ik mijn eerste vriendje kreeg was zij de eerste die ik belde; toen hij het uitmaakte, was zij er om me op te vangen. Op haar negentiende kreeg Daphne vreselijke ruzie met haar ouders en is ze een tijdje bij mij ingetrokken. We hebben zoveel gedeeld samen.

Nog altijd spreek ik haar iedere dag. Onze levens zijn erg veranderd - zij heeft inmiddels twee kinderen, ik ben meer met mijn carrière bezig - maar nog altijd zijn we close. Toen ze zwanger was, was ik bang dat er iets zou veranderen maar gelukkig is dat niet gebeurd. Zij is altijd belangstelling voor mij en mijn leven blijven houden en ik probeer ook altijd een luisterend oor voor haar te hebben. Daphne weet echt alles van mij, nog steeds. Ik denk wel eens: als ik zou moeten kiezen tussen mijn vriend en Daphne, zou ik niet goed weten wie ik zou moeten kiezen. Ik houd verschrikkelijk van mijn vriend, maar ik ken hem nog maar twee jaar. Maar Daphne is er al 25 jaar voor me! Ik weet zeker dat er nooit iemand ons tussenkomt."

© Lydia van der Weide

Lijstje Do & Don't's

Ja!

Initiatief nemen

Tijd en energie investeren

Bespreken als er iets hapert

Complimenten geven

Oprecht belangstelling tonen

Attent zijn

Meeleven

Troosten

Eerlijk zijn

Beloftes nakomen

Eens een lekkere knuffel geven!

Nee!

Geheimen doorvertellen

Roddelen over haar

Claimen

Flirten met haar man of ex-en

Jaloers zijn

Altijd zelf aan het woord zijn

Neerbuigend doen over dingen die zij doet en leuk vindt

Vertrouwen beschamen

Altijd alles beter weten

Te veel kritiek leveren

Haar als concurrente zien

Boeken:

Vriendinnen - de mooiste verhalen over vrouwen en vriendschap, samengesteld door Chazia Mourali, Prometheus, Amsterdam, 2001.

Als vriendschap pijn doet - Yan Jager, Uitgeverij Kok, Kampen, 2002, 17,95 euro

Films over vrouwenvriendschappen:

The First Wifes Club

Thelma and Louise

La vie Rêvée des Anges

Desperately Seeking Susan

Boys on the site

Tv-Serie's:

Golden girls

Sex and the city

Friends

http://vriendschap.pagina.nl

Zoek je nieuwe vriendinnen?

www.vriendin.nl

www.vriendinnenclub.nl

www.mommoeder.nl

www.skoep.com

Zoek je je oude schoolvriendinnen?

www.schoolbank.nl

Ga pagina terug  Ga naar boven

Heb je ook een interessant verhaal dat je (anoniem) in een tijdschift zou willen vertellen? Stuur dan een mail naar


© Lydia van der Weide