• start
  • biografie
  • opdrachtgever
  • nieuw 10
  • contact
  • oproep

Opdrachtgevers » Vriendin » artikel ...


Vriendin's dieetspecial

Ook zo vol gegeten na alle feestdagen? Dan is het tijd om weer eens op de lijn te letten. En je zult niet de enige zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie neemt ons overgewicht epidemische vormen aan. Maar liefst ιιn miljard mensen op de wereld is te zwaar. Dat is één op de zes mensen! Vriendin verzamelde de nieuwste tips en feitjes over lijnen, goede en slechte koolhydraten en de juiste richtlijnen om verantwoord en gezond af te vallen

Glycemische Index (GI) lijkt het magische sleutelwoord van tegenwoordig. Wat is GI? Dit is een maat voor het effect dat koolhydraten hebben op de bloedsuikerspiegel. In het kort komt het erop neer dat je bij bepaalde voedingsmiddelen veel sneller weer honger krijgt (dit zijn voedingsmiddelen met een hoge GI). Voeding met een lage GI zorgt juist langer voor energie en een vol gevoel. Als je af wilt vallen, is het verstandig om voedsel met een lage GI te kiezen. Veel van de nieuwste diëten baseren zich op de Glycemische Index.

Meer informatie: www.natuurgeneeskunde-praktijk.nl/Bloedsuiker/glycemindex.htm

De populairste diëten van de afgelopen tijd

South Beach Dieet en andere koolhydraatbeperkende diëten
Uit de nieuwste studies blijkt dat overgewicht niet (alleen) wordt veroorzaakt door te veel vet, maar ook, of juist vooral, door verkeerde koolhydraten. Dan gaat het om koolhydraten die voorkomen in geraffineerde producten als brood, witte pasta, frisdrank, snacks, taart en koekjes. Dat komt doordat de vezels uit de grondstoffen zijn verdwenen tijdens de bewerking. Daardoor verteren de koolhydraten snel en krijg je gauw weer trek: ze hebben een hoge GI. Wanneer je deze slechte koolhydraten uitbant, verlies je eenvoudig gewicht. Maar niet alle koolhydraten zijn slecht voor je: ze zijn zelfs noodzakelijk voor het goed functioneren van je lichaam. Goede koolhydraten zijn heel gezond voor je: die vind je bijvoorbeeld in bruin brood en volkoren pasta. In Amerika is deze nieuwe trend van goede en foute koolhydraten helemaal in. Veel Amerikanen letten iedere dag op de koolhydraten die zij eten. In Nederland worden we ook al aangestoken: 11% van de mensen die aan de lijn doen, houden hun koolhydraten in de gaten.

Het populaire South Beach Dieet is op deze principes gebaseerd. Het is opgezet door dr. Arthur Agatston en maakt een onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten. Daarbij wordt ook gelet op goede en slechte vetten. Het dieet bestaat uit drie fases: de eerste twee weken mag je geen fruit, geen zuivelproducten en geen zetmeelproducten. Rijst, pasta en brood mag je dus absoluut niet aanraken. Na twee weken mag je langzaam wat fruit, rijst en volkoren producten toevoegen. In de derde fase – als je genoeg bent afgevallen – mag je weer alles eten, behalve voeding met een heel hoge GI.

Dit dieet is goed voor je gezondheid en prima vol te houden. Het grote voordeel is dat je er geen hongergevoel bij hoeft te hebben. Zolang je maar bepaalde dingen niet eet. De exotische naam van het dieet komt van het strand waar de kliniek van Arthur Agatston staat, en níet van hoe strandklaar je binnen korte tijd zult zijn!

Voor- en nadelen
Het South Beach Dieet is geen sprookje: het werkt echt. Wel moet je je goed aan de regels houden. Tegenstanders van dit nieuwe dieet, en de vele andere diëten waarbij (bepaalde) koolhydraten van het menu worden geschrapt, menen dat je er dan wel van afvalt, maar dat dat vooral komt doordat je simpelweg minder calorieën tot je neemt. En de overgang tot een normaal voedingspatroon kan lastig zijn. Dit laatste geldt vooral voor het Atkinsdieet, waar je alle koolhydraten schrapt. Het South Beach Dieet is wél een leven lang vol te houden, maar blijft gebaseerd op het voorgoed schrappen van bepaalde (heerlijke) dingen. Tegenstanders pleiten voor het beperken, niet van het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen. Zij staan meer achter afvalmethodes als bijvoorbeeld de Weight Wachters, waar je in groepsverband bewuster leert om te gaan met voeding. Er is niets wat je nóóit mag eten, maar altijd geldt: alles met mate.

Het Southbeach dieet - Arthur Agatston, Unieboek / Van Reemst, € 14,99.

www.south-beach-dieet.com

www.southbeachdieet.nl

Kijk op: www.koolhydraten.comvoor het snel opzoeken van de hoeveelheid koolhydraten in bepaalde voedingsmiddelen.

Voor informatie over het Atkins dieet, waar koolhydraten helemaal worden geschrapt: www.atkinsdieet.nl/" class="c110">www.atkinsdieet.nl.

Zie: www.lowcarblife.nlvoor een koolhydraatarm dieetprogramma met begeleiding van Nederlandse diëtisten.

www.weightwatchers.nl- om in groepsverband af te vallen en een nieuwe levensstijl te leren.

Afvallen via internet
Bodyon
Hypermodern aan de lijn doen, dat kan tegenwoordig via internet! Bijvoorbeeld bij Bodyon.

Na inschrijving via hun website wordt er een persoonlijk plan voor je gemaakt, waarmee jij gezonder, slanker én fitter kunt worden. Het gaat niet alleen om minder of anders eten maar ook om bewegen: er wordt een sportplan opgesteld, waar je niet eens de deur voor uit hoeft, want er zijn veel oefeningen voor thuis. Iedere week ontvang je een maaltijdplan voor de hele week. Met lekkere receptentips! Bodyon richt zich op een gezonde en verantwoorde manier van afvallen. Gestreefd wordt naar een gewichtsverlies van 0,5 tot 1 kg per week. Bodyon is heel professioneel; aan alles is gedacht. Zelfs aan motiverende sms’jes voor als je even in een dip zit. Je kunt een dagboek bijhouden op de site, er is een forum en je kunt chatten met andere digitale lijners. Met Bodyon ben je goed onderweg naar een gezondere levensstijl die prima vol te houden is. Wel vergt het aardig wat zelfdiscipline om de sportinstructies in je eentje op te volgen.

Surf naar www.bodyon.nlvoor een gratis advies. Je kunt ook voor € 5,- een proefabonnement van twee weken nemen.

Het digitale 40-puntendieet
Wil je helemaal zelf bepalen wat je eet, maar vind je het wel prettig om richtlijnen te hebben voor de hoeveelheden, en om contact te onderhouden met anderen, dan is het 40-puntendieet misschien wat voor jou. Op www.40punten.nlkun je invoeren wat je hebt gegeten (of gaat eten) en na één druk op de knop zie je het aantal punten of calorieën. Om af te vallen, is het de bedoeling dat je onder de 40 punten (= 1000 calorieën) blijft. Leuk en handig is, dat alles bewaard blijft, zodat je later precies kunt zien wat je gegeten hebt. Voor contact met anderen is er een forum en een chatbox. Deze site is heel geschikt als je wat meer vrijheid wilt, maar toch een steuntje in de rug prettig vindt. Om het geld hoef je het niet te laten: het kost € 1,30 per drie maanden.

www.40punten.nl

Ruggensteuntjes
Plantaardige psylliumvezels neem je voor de maaltijd met wat water of vruchtensap. Ze verminderen de eetlust en zetten je darmen op een natuurlijke manier extra aan het werk. Je moet er wel genoeg bij drinken. Als je wilt weten hoe ze werken, laat dan het glas water met de vezels erin even staan: je ziet dat ze binnen een paar minuten enorm opzwellen. Vandaar dat je veel eerder vol raakt! Getest en zeer goed beoordeeld door de Vriendinredactie.

Juso afslankvezels, €12,95 ,verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkel en reformzaken.

GI Grisps
Deze vezelrijke ontbijtvlokken met een lichte kaneelsmaak hebben een heel lage Glycemische Index. Doe ze 's ochtends door een bakje yoghurt met cruesli en je voelt je de hele morgen voldaan! Natufood Vitaal, € 8,95, verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkel en reformzaken.

Maaltijdvervangers
Als je een hectisch leven hebt en niet zo van koken houdt, zijn maaltijdvervangers ideaal om mee af te vallen. Lekker makkelijk: je kunt ze kant en klaar kopen, je hoeft ze vaak niet eens op te warmen en ze zijn zo uitgebalanceerd dat ze alle vitamines en mineralen leveren die je nodig hebt. Ze zorgen voor een vol gevoel en – ook niet onbelangrijk! – vaak zijn ze erg lekker. Wat wel gevaarlijk is: met de maaltijdvervangers leer je jezelf geen nieuwe levensstijl aan. De kans is groot dat je direct weer in je oude voedingspatroon valt als je stopt. En dan zijn de kilo's er ook zo weer aan…

Gezonde en lekkere maaltijdvervangers heb je o.a. van: Weight Care (onder andere overheerlijke poeder om shakes van te maken: vooral vanille- en banaansmaak is lekker) , Modifast (kant en klare dagmenu's van maar 500 calorieën op een dag) en Slim Fast (hun yoghurt mueslirepen zijn lekkerder dan welke mars, lion of twix dan ook!). Weight Care, Modifast en Slim Fast hebben allen ook websites waar je informatie en hulp bij het lijnen kunt krijgen.

www.weightcare.nl

www.modifast.nl

www.slimfast.nl

Nieuwe Slim Fast repen: Low Cal, Low Carb
Slim Fast introduceert begin 2005 een nieuwe manier van lijnen: Low Col Low Carb. Hierbij spelen ze in op de trend van weinig (en alleen de goede) koolhydraten (carb) eten als onderdeel van het afvallen. Maar weinig koolhydraten is niet genoeg om af te vallen: je moet ook je calorie (cal) inname beperken: low cal, low carb dus! Er komen Low Cal Low Carb shakes, repen en soep. Ze kunnen als onderdeel van ontbijt of lunch worden genomen, of als tussendoortje.

Slimfast heeft allerlei handige menu's samengesteld die eenvoudig te bereiden zijn en waar hun producten deel van uitmaken. Er zitten lekker veel tussendoortjes bij. Uitgegaan wordt van een eetpatroon waarbij ongeveer de helft minder koolhydraten wordt gegeten dan normaal, door de slechte koolhydraten te laten staan. Hierdoor heb je minder energiepieken en -dalen. Vriendin probeerde twee dagen zo'n menu uit, en het blijkt prima vol te houden. Je hebt geen honger, mag vaak wat eten en het is ook nog afwisselend. Getest werden de nieuwe appel cranberryrepen en de chocolade hazelnootrepen: heerlijk. Ze smaken heel gezond en zijn wat minder zoet dan de al bestaande producten van Slim Fast. Ook de low cal, low carb drankjes smaken prima. Lijnen met Slim Fast doe je gewoon voor je plezier!

Voorbeelddagmenu van Low cal Low carb (1200 / 1400 calorieën) - prima vol te houden, zonder hongergevoel

Ontbijt:

2 Slim Fast repen Low Cal Low Carb

Glas ongezoete vruchtensap

Tussendoor:

Krentenbol besmeerd met halvarine en plakje 30 + klaas

Glas (karne)melk

Lunch

Slim Fast shake low cal low carb

Bakje aardbeien

Tussendoor

Magere yoghurt met walnoten

Diner

Gebakken stukjes kipfilet met volkoren macaroni en roekbak groente

Bakje rauwkost met dressing

Tussendoor

Blokjes 30 + kaas

Verander je eetgedrag! - Stop Emotie-Eten

Eten is veel méér dan je maag vullen omdat dat nu eenmaal nodig is om te blijven leven. Eten heeft, vooral voor vrouwen, een emotionele lading. Veel vrouwen eten uit eenzaamheid, uit stress, uit frustratie; uit 'het onderbuikgevoel'. Als je hierdoor overgewicht hebt, lost lijnen alleen tijdelijk iets op: je gevoelens veranderen niet, en je zult waarschijnlijk snel weer terugvallen in je oude eetpatroon. Je bevindt je in een gevangenis van diëten en falen. Tanja de Wit, deskundige én ervaringsdeskundige, weet precies hoe je deze 'harthonger' kunt aanpakken. Ze schreef er een boek over:Verander je eetgedrag! - Stop Emotie-Eten, dat half januari wordt uitgeven door Uitgeverij Bzztôh (€ 14,50). Ze beschrijft verschillende typen emotie-eters en geeft handvaten om het emotie-eten te overwinnen. Dit boek geeft veel inzicht en herkenning.

Bij Tanja de Wit kun je ook een workshop van een dag volgen om je eigen emotionele eetgedrag onder de loep te nemen. Zie: www.stop-emotie-eten.nl

Een leven lang slank zonder dieet - Sonja Kimpen, Standaard Uitgeverij / Het spectrum, € 19,95.

Dit boek pretendeert iets héél nieuws te bieden: geen dieet, geen bewegingsplan, geen acceptatie van je kilootjes teveel, maar inzicht in hoe je zelf moeiteloos de slanke lijn kunt bereiken waar je zo naar verlangt. Hoewel het in de praktijk niet altijd zo eenvoudig zal zijn als Sonja beschrijft, kan dit boek je zeker dichterbij je doel brengen. Het ontrafelt de valkuilen van diëten, jojoën en verkeerde eetpatronen en leert je boven alles om beter naar je lichaam te luisteren. Je lichaam weet zelf heel goed wat en hoeveel het nodig heeft, maar wij zijn niet meer gewend om daarop te vertrouwen. De eerste stap naar de slanke lijn is daarom je lichaam en geest weer in balans te brengen, en het verzadigingsgevoel te herstellen. Dan is calorieën tellen helemaal niet meer nodig! Het boek legt ook uit waarom sporten zo belangrijk is en als dat kwartje eenmaal valt – zo is het bijvoorbeeld zo dat je, als je meer spierweefsel hebt, zelfs meer calorieën in je slaap verbrandt: dat klinkt toch wel erg aantrekkelijk, niet waar? – krijg je er ook meteen meer zin in. Het is een praktische gids die je her en der kunt openslaan om nieuwe, interessante inzichten op te doen, die je ideeën over voeding, diëten en sporten veranderen!

Wacht niet met leven tot je slank bent - Renate Göckel, Uitgeverij Ten Have, 2004, € 15,90. De schrijfster, psychologe, geeft advies aan wie wil stoppen met diëten en wil beginnen met leven. Ze legt uit waarom dik of dun zijn niet je geluk hoeft te bepalen en geeft oefeningen hoe je kunt uitvinden wat écht belangrijk is in je leven.

Zes Vriendintips om het deze keer wél vol te houden:

1 – Begin pas met lijnen als je écht gemotiveerd bent. Halfslachtig beginnen lijdt alleen maar tot mislukkingen. Twijfel je nog? Wacht dan nog even tot je nog meer van die spekrolletjes baalt en er echt keihard tegenaan wilt.

2 – Hoeveel doorzettingsvermogen het ook vereist: langzaam afvallen is echt beter dan crashdiëten. Bedenk: de kilo's zijn er (meestal) ook niet in korte tijd bijgekomen. Door langzaam af te vallen, blijf je gezonder en energieker en heb je meer kans op blijvend resultaat.

3 – Maak foto's van jezelf en hang die op verschillende plekken in je huis. Zo confronteer je jezelf steeds met hoe je er niet langer uit wil zien. Of hang foto's op van vroeger, toen je nog op je ideale gewicht zat. Vooral een foto ophangen op de koelkast en op snoep- en voorraadkastjes!

4 – Vertel iedereen in je omgeving dat je serieus aan het lijnen bent. Vraag of ze je streng willen toespreken als je in hun bijzijn de fout in gaat.

5 – Zorg dat je je niet verveelt. Bedenk leuke dingen om te doen als afleiding. En verwen jezelf met andere dingen dan eten. Met een leuk truitje, een spannend boek, een dagje sauna of een zonnebankkuurtje.

6 – Zorg dat je contact hebt met anderen die ook aan de lijn doen. Ga samen met een vriendin een dieet volgen, word lid van een internetlijnclub of bel een afslankclub. Gedeelde smart is halve smart!

Dieetweetjes

Steeds dikker

De laatste jaren worden we steeds dikker. Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie zal in het jaar 2015 overgewicht in de hele wereld het omvangrijkste medische probleem zijn. Dat betekent dat niet langer ondervoeding en infecties de belangrijkste oorzaak zijn van ziekte en sterfte, maar juist overvoeding en kwalen die daarmee samenhangen.Overgewicht leidt onder meer tot ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten. Er zijn op de wereld 300 miljoen mensen met een groot overgewicht, obesitas genoemd. Dit zorgt nu al voor meer dan 2,5 miljoen sterfgevallen per jaar!

Ook in Nederland worden we zwaarder. Van de Nederlander is nu 36% (wat) te zwaar, en 12% echt veel te dik. Wanneer de stijging zich in hetzelfde tempo als nu voortzet, zal over twintig jaar bijna de helft van de Nederlanders kampen met overgewicht en maar liefst 30% met obesitas. En dat terwijl we nog nooit zo hard aan de lijn hebben gedaan als nu! Tweederde van de Nederlandse vrouwen vindt zichzelf te dik en bijna de helft doet regelmatig (of voortdurend) aan de lijn.

BMI

Overgewicht wordt gemeten in de zogenaamde 'Body Mass Index'. De BMI is een maat die aangeeft welk gewicht bij iemands lengte past. Het is slechts een indicatie: welk gewicht het beste bij jou past, hangt erg af van je lichaamsbouw a. De BMI kan variëren van 15 (mensen met anorexia nervosa) tot 60 (mensen met zeer ernstig overgewicht). Het beste is om een BMI tussen de 20 en 25 te hebben. Met een BMI boven de 30 nemen de gezondheidsrisico's snel toe, vooral wanneer de kilo's rond de buik zitten. Je BMI reken je uit door je lichaamgewicht (in kilo's) te delen door je lengte (in meters) in het kwadraat. Bijvoorbeeld: als je 1,73 m lang bent en 67 kilo weegt doe je 67: 1,73 x 1,73 = 22,4. Prima dus!

Minder dan 18,5: ondergewicht

18,5 - 25: normaal gewicht

25 - 30: overgewicht

30 - 40: ernstig overgewicht (obesitas)

Meer dan 40: zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas)

Waarom zijn we nu dikker?

Dat dik zijn met erfelijkheid te maken heeft, valt te betwijfelen. De aanleg tot dik(ker) worden wel, maar wat we vooral meekrijgen van onze ouders, is de manier van koken en ons eetpatroon. Bij veel mensen wordt nog steeds gekookt zoals oma het vroeger deed. Maar in de huidige tijd verbranden we veel minder. Vroeger waren de mensen vooral lichamelijk aan het werk, nu zitten we de hele dag. Ons energieverbruik in is de laatste twintig jaar met 700 kilocalorieën per dag gedaald. Dat is bijna een maaltijd per dag! Onze maaltijden moeten daarom afgestemd zijn op een veel lager energieverbruik.

Waarom willen we toch slank zijn?

Veel vrouwen die zichzelf te dik vinden, hebben een heel normaal BMI. Dat we overmatig slank willen zijn, wordt ons opgelegd door het modebeeld. Een generatie geleden woog het gemiddelde fotomodel nog maar 8% minder dan de gemiddelde Amerikaanse vrouw, maar nu is dat 23% minder! Door de betere voedingsomstandigheden en het vele zittende werk worden wij steeds dikker, maar het zogenaamde ideale gewicht wordt tegelijkertijd steeds lager. Ook reclames dragen een steentje bij aan ons ontevreden gevoel over enkele kilo's meer: reclames tonen ons voortdurend superslanke, stralend gelukkige mensen, die ondertussen wél de hele dag de lekkerste tussendoortjes tot zich nemen. Hoe doen ze dat toch?

© Lydia van der Weide

Ga pagina terug  Ga naar boven

Heb je ook een interessant verhaal dat je (anoniem) in een tijdschift zou willen vertellen? Stuur dan een mail naar


© Lydia van der Weide