• start
  • biografie
  • opdrachtgever
  • nieuw 10
  • contact
  • oproep

Opdrachtgevers » Top Santé » artikel ...


Etno Dance

De laatste jaren wordt Nederland overspoeld met verschillende soorten dans van over de hele wereld. En wat is er nu lekkerder dan swingend wegdromen bij exotische klanken uit de Dominicaanse Republiek, Afrika of Egypte? Top Santé dook in de wereld van de Etno Dance: drie pagina’s vol geschiedenis, weetjes, tips en sites over Latin, Oriental, African en Flamenco.

De romantiek van de latindance
De salsa, de merengue en de lambada zijn de drie meest bekende latindansen en ze zijn de afgelopen jaren overal steeds populairder geworden. Elke dans heeft zijn eigen ritme en geschiedenis, maar wat de dansen gemeen hebben, is de energie, de passie en de romantiek die er vanaf spat! Het zijn alle drie ‘straatdansen’; ze worden niet alleen gedanst in clubs, maar ook – juist vooral – door de gewone mensen op straat.

Salsa komt van het eiland Cuba. Het Spaanse woord ‘salsa’ betekent letterlijk ‘saus’ en deze muziek ís dan ook een soort saus. Salsa is een mix van verschillende ingrediënten, zoals mambo, danzón, guaguancó, son, cha-cha-cha en vele andere muzieksoorten, en heeft een lange geschiedenis. Afrikaanse slaven brachten hun muziek mee naar Cuba, die daar vermengd werd met Spaanse ritmes. Ook de instrumenten werden vermengd, zoals de Afrikaanse trom, bongo's en claves en de Spaanse trompet en gitaar. Vanaf 1920 verspreidde salsa zich langzaam over de hele wereld en vanaf de jaren ’70 werd het steeds populairder, ook hier in Nederland. Er zijn heel veel stijlen en variaties in salsa, onder meer door invloeden van de Caribische eilanden, Colombia en Venezuela.

De merengue is de vrolijkste vorm van Latijns-Amerikaanse muziek. Het is ontstaan op de Dominicaanse Republiek. De dans is niet moeilijk te leren. Heupbewegingen spelen een grote rol en als die soepel gaan, ben je al een heel eind! Het is een dans in een snelle vierkwartsmaat. Merengue is een samensmelting van westerse muziek en de muziek van de locale, zwarte bevolking. In eerste instantie werd de merengue niet geaccepteerd door de heersende klasse vanwege de zogenaamde vulgaire teksten en zwarte invloeden. Rond 1875 ontstond er zelfs een ware hetze, maar de dans was al zo geliefd bij de bevolking, dat het niet gelukt is de merengue nog terug te dringen.

De lambada is een mengelmoes van Braziliaanse en Latijns-Amerikaanse dansen. Het is een heel sexy, zwoele dans met een pikant ritme. In 1989 werd de lambada heel bekend over de hele wereld, en nog steeds is de dans succesvol. Vroeger werd de lambada ‘de verboden dans’ genoemd. Dat komt van de aanstootgevende ‘danca da garaffa’, waarbij een vrouw dansend boven een rechtopstaande fles hurkt en die zo dicht mogelijk nadert zonder hem aan te raken.

Zin om één van deze latindansen te leren? Er worden door het hele land lessen en workshops gegeven. Andere latindansen zijn onder meer de mambo, rumba, samba, de swing en latin jazz.

Salsa in Latijns-Amerika
>Voor Salsaliefhebbers is Havana the place to be. Overal in deze mooie hoofdstad van Cuba hoor je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat swingende muziek. Vrijwel ieder restaurantje of café heeft wel een eigen salsaband. Er zijn diverse mogelijkheden om een salsacursus op Cuba te volgen, zie bijvoorbeeld: www.ladynamica.com/2frames.html

www.nbreizen.nl/Cuba2.htm

www.meditours.nl/salsa

Salsa leren op curaçao? www.curacaosalsatour.com

Boekentip
‘Latindansen - proef de passie van drie sensuele latin klassiekers’ – Dessi & Orod Ohanians, een flowmotion uitgave van Atrium (Elmar, Rijswijk) ISBN 90 5947 036 2, € 6,99. Hierin worden de danspassen van salsa, merengue en lambada uitgelegd met behulp van een nieuwe digitale techniek, waardoor op de foto’s alle aspecten van de dans te zien zijn, in plaats van maar een paar opvallende onderdelen. Ook het ritme van de muziek wordt aangegeven bij iedere stap. Dit boek is een goede gids om de basisbeginselen van de verschillende latindansen onder de knie te krijgen.

Latinfestivals
Er worden steeds meer grote latinfestivals in Nederland en België georganiseerd, die ook telkens meer publiek trekken. Bijvoorbeeld: Festival de Cuba, Antilliaanse Feesten, Dias Latinos, Latin Dance Experience, Summersault en North Sea Jazz. Meestal vinden deze feesten in de zomer plaats.

Bekende latinbands:
Orquesta del Sol - www.kiwi-us.com/%7Edelsol

Salsa Celtica - www.salsaceltica.com

Salsa Verde (Nederlandse band) - www.salsaverde.nl

Grupo Niche - www.gruponiche.com

Marc Anthony - www.marcanthonyonline.com

Antilliaanse feesten met een knipoog
Met de juiste latindanspassen ben je er eigenlijk nog niet. Wat moet je nog meer weten wanneer je als Nederlander wordt uitgenodigd voor een Antilliaans salsafeest, zoals die overal in ons land met grote regelmaat worden georganiseerd, en je niet uit de toon wilt vallen?

Kom (veel) te laat, net zoals de Antillianen dat doen.

Hol niet direct naar de dansvloer om je danskunsten te tonen. Antillianen blijven eerst een uurtje aan de kant zitten, om de kat uit de boom te kijken.

De temperatuur wil bij een salsafeest wel eens oplopen. Zorg dat je niet zichtbaar oververhit raakt. Nederlanders maken zich niet druk om een paar zweetdruppeltjes, maar Antillianen wel! Als het warm wordt, houden ze zich in en dansen ze rustig en close.

Neem een washandje mee. Als het echt te heet wordt, haalt een Antilliaan een washandje uit zijn achterbroekzak om zijn voorhoofd te deppen.

Maak je niet druk om je lijn. Kleed je net als Antiliaanse vrouwen in strakke rokjes en zeer sexy kleding, ook als je niet zo slank bent. Niemand valt over een vetrolletje.

Doe veel goud om. Hoe meer goud, hoe beter!

Eet thuis niet te veel, want er bestaat geen Antilliaans feest zonder een overvloed aan eten.

Als het laatste nummer wordt aangekondigd, ren dan naar de garderobe om daar net als de Antillianen te gaan dringen. Om onverklaarbare redenen wil iedereen dolgraag weer zo snel mogelijk weg.

(Bron: www.donamaro.nl/weblog/index.php?itemid=146)

De energie van African dance
Heel anders dan de zwoele lambada of de ritmische salsa, is de krachtige, aardse African dance, waarbij voornamelijk in een groep wordt gedanst. De opzwepende ritmes zorgen voor explosies van energie. ‘Afrikaanse dans’ is een verzamelnaam voor de dansen afkomstig uit Zwart-Afrika, de landen ten zuiden van de Sahara. De dansen van de verschillende volkeren in Afrika hebben vele overeenkomsten maar er zijn tegelijkertijd grote verschillen. Wat ze gemeen hebben, is dat de Afrikaanse dansen energie zíjn en geven. Bovendien is het erg gezond om te doen! Je traint je uithoudingsvermogen, je lenigheid en je buik- en bilspieren. Veel van de danslessen die in Nederland worden gegeven zijn dansen op de ritmes uit de Mandingo-traditie uit West-Afrika, gespeeld op exotische instrumenten als de djembe, doundoun, sanbang, kenkeni, bel en krin.

Afrikaanse dansen hebben een heel lange geschiedenis. Zo is er bijvoorbeeld de Danse Serouba die door vrouwen wordt gedanst in Gambia en Guinee-Bissau. Bij de mandingo-stam is het gebruikelijk dat de oudere vrouwen meisjes die aan het begin van de pubertijd staan, een maand lang meenemen de bossen in, om hen voor te bereiden op hun toekomstige leven als volwassen vrouwen. Bij terugkomst wordt de Danse Serouba gedanst. Zo kent iedere dans een eigen achtergrond en gebruik. Andere bekende Afrikaanse dansen zijn de Senegalese Danse Sabar (voor doop- en huwelijksceremonies) en de Danse Diola Karonne; wanneer er veel regen valt in het regenseizoen – ‘afgedwongen’ door het ritueel kapot slaan van eieren - slacht men een os als dankzegging aan de goden, daarna danst men deze dans.

Meer weten over African Dance?
Voor Afrikaanse muziek, dansoptredens en andere evenementen, voor dansles, workshops en cd-tips, kijk op:

www.africaserver.nl

www.african.nl

www.afrikacentrale.nl

www.go.to/afrikaansdanscafe

Op bekende plekken zijn regelmatig Afrikaanse feesten en optredens, zoals op 10 oktober a.s. in De Melkweg (The Max) in Amsterdam: Solidarity Night, met Arafan Touré (Guinee) & Amara Kabba (Siera Leone) en Percussions Mandingue (met Bintou Kouyaté).

Afrikaans dansen in Afrika zelf?
www.odunbeyeland.com

O’Dunbeye Land is een cultureel centrum in het Franstalige Senegal, aan de Atlantische Oceaan, in een gebied waar nog niet veel toeristen komen. O’Dunbeye Land organiseert diverse activiteiten zoals dans- en muziekworkshops, rondreizen en excursies, waarbij de muziek en de cultuur van West-Afrika centraal staan. Zo kun je bijvoorbeeld het jaarlijkse muziek- en theaterfestival in Abene bijwonen, met vele optredens van lokale en regionale muziek- en dansgroepen.

Flamenco – vurig en temperamentvol
Flamenco is een verzamelnaam voor de muziek, zang en dans die in het Zuid-Spaanse Andalusië is ontstaan. Flamenco is vurig en temperamentvol, en méér nog dan een muzikale stroming een passionele levensstijl. Er zijn meer dan vijftig verschillende soorten flamenco. Ze verschillen in ‘compás’, de maat, het karakteristieke ritme van een flamencostijl.

De geschiedenis van de flamenco gaat terug tot de zigeuners die rond 1400 in Andalusië terecht kwamen. Hun voorouders trokken lang daarvoor vanuit India naar het Westen. Deze zigeuners kwamen in Andalusië in contact met Joodse en Moorse vluchtelingen, en met de slaven die werden binnengebracht in Sevilla. Al deze volken hebben invloed gehad op de flamenco zoals we die nu kennen. Aan het begin van de negentiende eeuw had de zigeunermuziek de karakteristieke vorm gekregen met al bijna alle elementen van de huidige flamenco: rauwe zang, gitaarspel, handgeklap en vele dansvormen. Eén van de grootste flamencozangers van de vorige eeuw was Camarón de la Isla. Hij heeft flamenco heel populair gemaakt bij het grote publiek.

www.flamenco.nl – site met onder meer de flamencoagenda voor heel Nederland

www.terremoto.nl – site van de stichting Terremoto die de flamencocultuur meer bekendheid wil geven in Nederland

www.spanjewinkel.nl – site met o.a. een flamencoshop

http://flamenco.startkabel.nl

The place to be voor flamenco: in Café Duende in Amsterdam worden regelmatig flamencofeesten georganiseerd, er zijn optredens en voorstellingen en er worden veel verschillende lessen gegeven. Bovendien kun je er heerlijk tapas eten!

Tapas Cafe Duende

Lindengracht 62

1015 KJ Amsterdam

020-4206692

De geheimzinnige Oriental Dance
Wie aan oosterse dans denkt, denkt aan buikdansen! In het Midden-Oosten is dit iets wat niet alleen vrouwen, maar ook mannen doen. Vijfduizend jaar geleden werden deze dansen al beoefend in het oude Egypte. Eerst werd er alleen bij gezongen en met de handen geklapt, later kwamen er meer instrumenten bij, zoals trommels en fluiten. Van origine waren deze oosterse dansen religieuze tempeldansen. Later verloren ze hun religieuze connectie en werden ze vooral gebruikt om feesten op te vrolijken. Ook waren er in iedere harem buikdanseressen. Deze vrouwen dansten naakt, met alleen een heupgordel met houten kralen.

Buikdansen is een isolatiedans: het is een dans die bestaat uit het onafhankelijk bewegen van lichaamsdelen. Je hoofd beweegt los van je schouders, en je heupen afgezonderd van je bovenlijf. Bij ons in het Westen is de Egyptische stijl het bekendst. Het Arabische woord voor buikdans is ‘raqs sharki’ en is verdeeld in drie groepen: de sha’abi, de baladi en de klassieke dans. De basisheupbewegingen lijken op elkaar en improvisatie is altijd een belangrijk onderdeel. De buikdanseressen worden begeleid door muzikanten met fluiten, trommels en luiten, en dragen prachtige kostuums met flonkerende pailletten en parelkettingen.

‘Raqs sharki’ in Egypte
Ondanks de oude traditie die teruggaat tot de tijd van de farao’s, wordt buikdansen in Egypte langzaam teruggedrongen door de regering. In 1950 waren er nog meer dan 5000 buikdanseressen, nu zijn er nog maar 350! De dans zou namelijk ‘zondig en zeden-bedervend’ zijn. In de jaren 1950 werd door de toenmalige president Nasser besloten dat de Egyptische buikdanseressen hun buik moesten bedekken. Dit is het begin geweest van een ‘anti-buikdansbeweging’ die alleen maar verder wordt doorgezet. Er zijn strenge regels voor kleding en dans: het mag vooral niet te sexy en uitdagend zijn. De buikdanseressen die er nu nog zijn, zijn vooral buitenlandse vrouwen. Maar voor hen wordt het steeds moeilijker om een werkvergunning te krijgen... Het zal dus niet lang meer duren of buikdansen komt helemaal niet meer voor in Egypte.

Sites over oriental dance

www.bellydance.nl

www.buikdans.be

Dansles, workshops en speciale gelegenheden
Lijkt het je leuk één van deze Etno Dansen te leren? Overal in Nederland worden danslessen gegeven. Geen zin in een wekelijkse les? Volg dan een workshop van een middag of avond die bij veel dansscholen worden georganiseerd. Workshops zijn ook leuk voor een speciale gelegenheid, zoals een vrijgezellenfeest, een bruiloft, een bedrijfsuitje of een congres. Of je kunt je feest opvrolijken met een buikdanseres of een salsaband!

© Lydia van der Weide

Ga pagina terug  Ga naar boven

Heb je ook een interessant verhaal dat je (anoniem) in een tijdschift zou willen vertellen? Stuur dan een mail naar


© Lydia van der Weide