• start
  • biografie
  • opdrachtgever
  • nieuw 10
  • contact
  • oproep

Opdrachtgevers Single artikel ...


Internet-daten


Voor het maken van een date hoef je allang de deur niet meer uit. Met één druk op de knop gaat er een spannende wereld voor je open: de digitale wereld, bevolkt door nieuwsgierige singles die hun horizon willen verbreden. Gemakkelijk, laagdrempelig en veilig. Internetdating is hot! Naar schatting leert anno 2005 tien procent van de mensen die trouwen elkaar op deze manier kennen. De afgelopen jaren is het aantal datingsites explosies gestegen. Er staan vooral veel dertigers ingeschreven, maar mensen van alle leeftijden zoeken hun geluk via het net. Dan moet er toch een grote kans van slagen zijn, zou je denken. Maar veel mensen zijn datingmoe, omdat de contacten zo vaak op niets uitlopen. Hoe maak je van internetdaten (weer) een succes?


Een van de problemen van internetdaten is dat er zo verschrikkelijk veel datingsites zijn. Alleen al in Nederland zijn het er al meer dan 160. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, maar sterven vaak ook weer een snelle dood. Zo was er bijvoorbeeld een datingsite speciaal voor brildragers, maar die blijkt alweer uit de lucht. Hoe vind je in deze verwarrende overvloed een betrouwbare site waar jouw droomman of droomvrouw wel eens zou kunnen huizen?


Oplichters zitten overal, ook in de internetdatingbrache, waar immers veel geld te verdienen is. Zo vertelt René (34): ‘Waarom betalen voor iets dat je ook gratis kunt krijgen, dacht ik bij mezelf. Ik schreef me in op een gratis datingsite. Telkens kreeg ik daar berichtjes van de prachtigste vrouwen die me naar een andere site wilden lokken. Wel moest ik dan eerst even betalen. Via een vriend hoorde ik dat achter deze mailtjes heus geen lekker ding zat, maar eerder een kalende webmaster die aan mij wilde verdienen. En inderdaad, de sites waar ik naartoe werd gelokt, vond ik terug op www.datingbedrog.nl , waar je veel waarschuwingen voor bepaalde sites kunt vinden. Ook buiten deze lokmailtjes kreeg ik weinig reacties die vertrouwen uitstraalden. Ik heb me daarna aangemeld bij Lexa.nl, een van de grootste datingsites van Nederland. Ja, daar moest ik wel betalen, maar nog dezelfde dag had ik leuke, interessante reacties die geen fake waren.


In de regel kan gesteld worden dat een datingsite waarvoor je moet betalen meer kans geeft op serieus contact dan een gratis site. Daar zitten te veel grappenmakers en creeps. Ook blijken foto’s er verdacht vaak niet te kloppen met wie er daadwerkelijk achter de advertentie zit. De betrouwbaarste sites bieden je eerst de mogelijkheid om gratis wat rond te kijken, zodat je goed weet waarmee je in zee gaat. Meestal kosten ze rond de € 15,- per maand.

Belangrijk om op te letten: op welke doelgroep richt de site zich? Er zijn veel gespecialiseerde sites: sites speciaal voor ouderen, voor hoger opgeleiden, voor mensen met een specifieke religie, etniciteit of interesse. Meld je aan op een site waar je mensen treft die bij jou passen. En let erop hoeveel actieve leden een site heeft. Datingsites vermelden graag hoeveel mensen er ingeschreven staan. Maar eigenlijk zegt dat niet veel. Hierbij worden ook de mensen geteld die zich gratis hebben aangemeld, maar daarna hun digitale neus nooit meer hebben laten zien. Bij sommige sites kun je zien hoeveel leden er op dat moment online zijn. Dat geeft een goede indicatie om in te schatten of je hier voldoende keuze zult hebben. Zoek een site waar je een uitgebreid profiel kunt opstellen; van jezelf en je gewenste partner. Zo kun je direct duidelijk maken wie je bent en wat je zoekt. Zorg ervoor dat je de mogelijkheid hebt om via de site te mailen en te chatten, zodat je je privé-gegevens niet direct hoeft bloot te geven.


Denk je stiekem nog steeds dat internetdaten voor losers is? Laat je door die gedachte niet tegenhouden! Want je vergist je echt flink. Van de ongeveer tweeënhalf miljoen singles snuffelt anderhalf miljoen wel eens op een datingsite. De sites staan dus heus niet vol met ‘zielige stumpers’. Was vroeger het plaatsen van contactadvertenties iets waar je geheimzinnig over deed en hooguit, onder strikte geheimhouding, je beste vriend(in) erover vertelde, tegenwoordig vertellen veel mensen zonder gêne dat ze wel eens daten via internet. Melanie (26): ‘Toch krijg ik vaak te horen: dat heeft zo’n leuke meid als jij toch niet nodig? Wat een flauwekul! Inderdaad, ik ga regelmatig uit en heb dan geen gebrek aan aandacht van mannen. Maar op een datingsite weet je dat iedereen hetzelfde zoekt. In de kroeg is de een al bezet, de ander is nog met z’n ex bezig, weer een volgende is net zijn wereldreis naar Australië aan het plannen en wil hooguit een one-night-stand. Ik word zo moe van dat aftasten. Bovendien vind ik contacten leggen via internet spannend om te doen. Elke avond ben ik wel even aan het chatten of mailen, hartstikke gezellig. En als ik het zat ben, kan ik direct mijn bed in!’


Internetdating is dus tijdbesparend en efficiënt. Vrijwel iedereen zoekt die ene partner voor het leven. De meesten beweren absoluut niet wanhopig te zijn. Ze geven aan ‘al een fijn leven te hebben’ en willen alleen iemand ‘als aanvulling’. Daarom zijn de meeste mensen erg kritisch. Vooral vrouwen, die sterk in de minderheid zijn (30% - 70%); dat zij minder op datingsites vertegenwoordigd zijn komt doordat singlevrouwen in de regel een uitgebreider sociaal leven hebben dan mannen. En mannen zijn meer digi-minded. Maar juist dat kritisch zijn, blijkt een van de grootste valkuilen van internetdating. Als je een leuke dame of heer ontmoet in de kroeg, ben je al blij wanneer diegene buiten een sexy uitstraling ook jouw leeftijd heeft en van dezelfde films houdt. Waarom dan die eindeloze waslijst met eisen op internet? Door per se een blonde god(in) met groene ogen te willen, die voldoet aan al jouw vijfentachtig voorwaarden, beperk je je keuze wel heel erg. En is zo’n perfecte match eigenlijk niet dodelijk saai? Bewezen is dat relaties tussen tegenpolen vaak ook heel goed gaan.


Bovendien: al die verlanglijstjes staan absoluut niet garant dat je ook iemand treft die daaraan voldoet. Mensen schilderen zich allemaal wat mooier af dan zij zijn. Het blijkt dat de meeste mannen een paar centimeter bij hun lengte smokkelen en vrouwen wegen plotseling allemaal nèt wat kilo’s minder, heel gek. Iedereen op internet is avontuurlijk, aantrekkelijk, sportief, ‘wil uit het leven halen wat erin zit’ en is ‘altijd in voor wat geks’. Niemand zal eerlijk schrijven: ik zit avond aan avond te zappen op de bank. Neem die omschrijvingen dus vooral met een korrel zout. En staar je niet blind op iemands foto. In het slechtste geval is deze random van internet geplukt, in het beste geval is hij alleen wat geretoucheerd…


De verhalen over de ideale gescheiden man die plotseling helemaal niet-zo-gescheiden bleek als hij beweerde, kennen we allemaal wel. Chantal (27) heeft een ander horrorverhaal: ‘Op een dag kreeg ik een berichtje van een man die er geweldig uitzag. En hij was leuk, origineel, grappig. Er ontspon zich een intensief mailcontact. Ik wilde afspreken, hij stelde het uit. Dat vond ik vreemd, maar zijn openhartige mailtjes raakten me diep. We mailden steeds vaker, doorlopend eigenlijk, en vertelden elkaar álles. Ook over ons seksverleden. En over fantasieën. Toen we elkaar zouden ontmoeten, was ik tot over mijn oren verliefd op zijn woorden geworden. Maar wat een afknapper stond mij te wachten. De foto die hij me had gestuurd bleek niet te kloppen. Mijn romantische, opwindende cyberlover bleek mijn onaantrekkelijke overbuurman van tweeënvijftig, die me op straat wel eens had aangesproken. Een griezel vond ik het altijd. Aan hem had ik mijn hele ziel en zaligheid blootgegeven! Hij hoopte dat ik door alle mail genoeg voor hem was gaan voelen om een relatie aan te gaan, maar ik voelde me vreselijk bedonderd. Nog diezelfde dag heb ik me aangemeld voor woningruil.’


De kans dat achter jouw digitale vriend(in) een bekende zit is klein, maar kun je nooit uitsluiten. Net zoals je nooit zeker weet dat je niet met een gevaarlijke psychopaat te maken hebt. Let daarom op met wat je loslaat over jezelf. Ga nooit naar een date zonder dat iemand weet waar je naar toe gaat. Spreek om diezelfde reden de eerste keer af in een openbare gelegenheid.

Hoeveel liefdes met de hoofdletter L er ook zullen ontstaan via internet, de meeste internetdates lopen op een flop uit. Lichamelijke aantrekkelijkheid blijkt altijd weer vreselijk belangrijk voor de bekende vonk. Op één lijn zitten bij mailcontact is zelden genoeg. Stel een ontmoeting daarom niet te lang uit. Heb je juist géén zin om telkens zo snel af te spreken en weer een avond met iemand opgescheept te zitten, ga dan als tussenoplossing bellen. Een stem zegt al een heleboel over iemand. Als je ook leuk kunt praten aan de telefoon, is de kans dat het in het echt ook klikt al groter….


Renate (34): ‘Ik heb in de afgelopen vier jaar ongeveer dertig dates gehad en het is bijna altijd op niets uitgelopen. Een man kan nog zo leuk, interessant en grappig zijn, als er geen vlammende aantrekkingskracht is, wordt het nooit wat. En dat weet je toch pas als je iemand in het echt ziet. Het is de combinatie van uiterlijk en manier van doen, spreken, bewegen, lachen: alles bij elkaar. Bij haast iedereen miste ik toch die ene klik. Ik geef toe, ik ben erg kritisch. Maar ik kan het gewoon niet afdwingen. Tegenwoordig klets ik ook met mijn aanstaande dates via de webcam. Dan heb je letterlijk een beter beeld van iemand. Vroeger durfde ik het niet goed te zeggen als iemand mij tegenviel. Ik heb regelmatig een hele avond met iemand opgescheept gezeten terwijl ik ondertussen dacht: wat zonde van mijn tijd, want ik vind jou he-le-maal niets! Nu ben ik directer geworden. Als ik op iemand afknap, zeg ik dat. Eenmaal stond ik zelfs binnen vijf minuten alweer buiten.’


Internetdating biedt absoluut geen garantie op de langverwachte prins(es) op het witte paard. Op het net is het niet minder lastig om die ene partner te vinden dan in real life. Maar het kan zeker wat toevoegen aan je leven. Maar als je elkaar rationeel hebt uitgekozen op grond van elkaars eigenschappen, en het ook in het echt nog goed klikt, is de kans op een lange, prettige relatie heel groot! Tinka (33): ‘Op advies van een vriendin meldde ik mij aan bij de datingservice op de site van Single Magazine. Iedereen zegt altijd dat hij of zij het voor de lol doet, maar ik deed het écht voor de lol. Ik was eigenlijk nog niet over mijn vorige relatie heen. Dat zei ik ook al snel tegen Martijn, met wie ik aan het mailen was geslagen. Hij leek me een sympathieke jongen en ik wilde hem geen verkeerde verwachtingen geven. We werden vrienden. Na een paar maanden viel het me op dat ik wel erg vaak aan hem dacht. Hij bleek hetzelfde te hebben. Nog een tijd hebben we onze ontmoeting uitgesteld, juist omdat ons contact zo dierbaar was. Stel dat het op niets zou uitlopen? Aan de hand van zijn foto was hij niet helemaal mijn type. Bloednerveus ging ik naar de afspraak. Toen ik hem zag komen aanlopen, was hij vele malen leuker dan ik had verwacht. We zijn nu alweer een jaar samen, we hebben kortgeleden samen een huis gekocht. Lang leve internetdating!’


© Lydia van der Weide


Wil je weten welke datingsite bij jou past?

Doe op www.start2date.nl de gratis online test


Grote betrouwbare sites:

www.parship.nl

www.parship.be

www.lexa.nl

www.relatieplanet.nl

www.D-Date.nl


Betrouwbare gespecialiseerde sites:

www.vegadates.nl – datingsite voor vegetariërs en veganisten

www.crosspoint.net – Christelijke datingsite

www.funkyfish.nl – Christelijke datingsite voor jongeren

www.match4me.nl – Voor hoger opgeleiden

www.seniorendating.nl – datingsite voor ouderen

www.radha.nl – datingsite voor mensen die een Hindoestaanse partner zoeken.

www.farmdate.nl – datingsite voor eenzame boeren en boerinnen.


Lydia van der Weide

Ga pagina terug  Ga naar boven

Heb je ook een interessant verhaal dat je (anoniem) in een tijdschift zou willen vertellen? Stuur dan een mail naar


© Lydia van der Weide