• start
  • biografie
  • opdrachtgever
  • nieuw 10
  • contact
  • oproep

Opdrachtgevers » One » artikel ...


Aseksualiteit: doodgewoon, maar net een beetje anders.


Voor bijna iedereen is seks de normaalste zaak van de wereld. Als kind ben je al een beetje nieuwsgierig en wil je weten hoe dat nou allemaal zit. Als je ouder wordt ontdek je je eigen lichaam en dat van anderen. Soms is het prettig, soms wat minder, maar meestal leer je vanzelf wel wat je leuk en lekker vindt. Niet voor iedereen is deze ontdekkingstocht zo vanzelfsprekend. Hoe is het om helemaal geen seksuele gevoelens te hebben, ook niet als je al in de twintig bent? Wanneer je gruwt van een tongzoen en griezelt bij de gedachte aan een zweterig lichaam op dat van jou? Dan voel je je anders en gek. Je snapt er niets van, want iedereen is toch dol op seks? Maar er bestaan ook aseksuele mensen, die geen er enkele interesse in hebben.

“Aseksualiteit is heel onbekend en echt een taboe,” zegt Geraldin Rich Jones, een aseksueel meisje van 22 jaar. “Er komt steeds meer begrip voor homo- en biseksualiteit, maar aan aseksualiteit wordt weinig aandacht besteed. Terwijl uit onderzoek is gebleken dat het redelijk vaak voorkomt!”

Wat is aseksualiteit?
Iemand die aseksueel is, is geboren zonder seksuele gevoelens. Hij of zij geeft niets om seks, vroeger niet, nu niet en is ervan overtuigd dat dat ook nooit zal veranderen. Aseksualiteit is iets wat echt in jezelf zit. Als je moeite hebt met vrijen omdat je moeder je altijd het idee gaf dat seks maar vies was, ben je dus níet aseksueel maar kamp je met negatieve seksuele gevoelens. Dit is ook het geval als je door incest zo’n weerstand tegen seks hebt gekregen dat je je niet kunt laten gaan.

Geraldin wist al vanaf toen ze jong was, dat ze anders was. “Als kind had ik al geen belangstelling voor seks. Wanneer mijn moeder me er iets over wilde uitleggen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een programma dat we op tv zagen, maakte ik meteen duidelijk dat ik geen interesse had. Toen ik naar de middelbare school ging, merkte ik dat ik buiten de groep viel. Alle andere meiden veranderden, gingen over jongens praten, maar mij boeide dat allemaal niet. Ik wilde nog steeds spelen, net als vroeger, of lezen, ik nam altijd boeken mee naar school.  Al snel werd ik gepest omdat de anderen mij gek vonden. Bovendien had ik een donker uiterlijk en daardoor vonden jongens mij helemaal abnormaal: “Alle donkere vrouwen zijn toch juist dol op seks?” riepen ze dan. Zelf begreep ik ook niet wat er aan de hand was.”

Geraldins verhaal is typerend voor de jeugd van een aseksueel. Wanneer alle anderen om je heen zich in seks gaan interesseren en jij niet, ben je al gauw een vreemde eend in de bijt. “Ik dacht, misschien komt het bij mij later nog,” zegt Geraldin. Maar het kwam niet. Toch kreeg ze een vriendje. “Eerst gingen we gewoon als vrienden met elkaar om. Dat was erg leuk. Ik was ook best verliefd. Maar ja, toen kwamen we aan bij seks. Op een gegeven moment kon ik er niet langer onderuit. Toen hij zich aan het uitkleden was voelde ik al zo’n weerzin. En toen ik hem op me voelde wist ik heel zeker: “Dit wil ik niet!” Mijn vriend heeft het vrij snel daarna uitgemaakt. Dat vond ik wel erg, maar ik ben blij dat ik niet heb toegegeven.” Ook tongzoenen valt voor Geraldin onder seks. “Ik heb het een keer gedaan maar ik vond het zo smerig! Zo’n tong in je mond, en hij had niet eens zijn tanden gepoetst! Ik werd er helemaal misselijk van. Of ik wel eens masturbeer? Nee, natuurlijk niet! Dat doet me helemaal niets.”

Vies en bezoedeld
Sommige aseksuelen geven wél toe aan de druk van buitenaf. Ze gaan toch vrijen; soms trouwen ze zelfs en krijgen ze kinderen zonder ooit durven toe te geven dat ze seks verschrikkelijk vinden. Gelukkig worden ze er niet van. “Ik hoor van veel aseksuelen dat ze zich vreselijk voelen over de seks die ze hebben. Als het je zo tegenstaat, voel je vies en bezoedeld na seks. Aseksuelen kunnen er heel depressief van worden.” Sommige aseksuelen verschuilen zich achter het geloof. “Dan doen ze net of ze heel christelijk zijn,” aldus Geraldin. “Geen seks voor het huwelijk!” roepen ze dan. En vervolgens trouwen ze gewoon nooit! Lekker makkelijk.”

“Een tijdje nog heb ik gedacht dat ik dan wel lesbisch zou zijn,” vervolgt ze.  "Vooral omdat de meeste mensen me zeiden; 'Hou je niet van sex met jongens, dan zul je wel lesbisch zijn.' Als test ben ik een keer naar een lesbische avond geweest maar ik wist meteen dat ik ook daar niet op mijn plek was.” Ze ging zelfs zover dat ze een psychiater en gynaecoloog bezocht voor onderzoek. Maar er bleek niets mis met haar.

Via internet is Geraldin er uiteindelijk achter gekomen wat er aan de hand was. Het viel het haar op dat in boeken haast geen informatie te vinden was over aseksualiteit. “Ik kwam alleen maar informatie over planten tegen, en over amoebes; dat is een eencellig diertje dat zichzelf zonder seks voortplant.” Daarom besloot ze uiteindelijk zelf een boek over asekusualiteit te schrijven: ‘That’s when I realized I was an Amoeba’ dat waarschijnlijk dit jaar uitgegeven zal worden.

Aseksuele mannen?
Als aseksualiteit al bekend is, gaat men er meestal van uit dat het om vrouwen gaat. Mannen hebben het daarom nog moeilijker om voor hun aseksualiteit uit te komen. Het is natuurlijk niet zoals een stoere man ‘behoort’ te zijn!

Bij aseksuele mannen reageert hun lichaam overigens wel; het is dus niet zo dat de mannen impotent zijn. Alleen beleven ze er geen plezier aan. Wanneer ze toch seks hebben, voelen ook zij zich vreselijk na afloop. Geraldins goede vriend Edmund Fortuin vertelt: “De gedachte aan seks maakte me ziek en de paar pogingen die ik heb gedaan om toch seks te hebben waren erg traumatisch. Jarenlang ben ik in de war geweest en snapte ik niet wat er met mij aan de hand was, tot ook ik via internet ontdekte wat mij scheelde. Wat een ongelofelijke opluchting!”

Niet nieuwsgierig
Geraldin heeft haar aseksualiteit helemaal geaccepteerd. “Mensen reageren ze soms heel gek. Dan zeggen ze: ‘Dat bestaat niet, dat je geen seksuele gevoelens hebt! Of: ‘Daar moet je nodig wat aan laten doen!’ Maar daar heb ik geen enkele behoefte aan. Ook als er een pil was die lustgevoelens zou kunnen opwekken, zou ik die niet nemen. Stel dat die pil over een tijdje is uitgewerkt! Ik weet zeker dat ik dan van mezelf zou gaan walgen, dat ik seks had gehad. Nee hoor, ik heb er geen problemen mee dat ik ben zoals ik ben. Wat je niet kent, dat mis je niet, toch?” En nieuwsgierig naar dat wat volgens anderen zo bijzonder en lekker is? “Nee, dat ben ik helemaal niet.” Er zijn regelmatig mannen die er van overtuigd zijn dat ze Geraldin wel even kunnen ‘genezen’. Geraldin lacht er maar om. “Ik weet zeker dat het niet over gaat. Homoseksualiteit gaat bijvoorbeeld toch ook niet over?”

Aseksuelen zijn dan wel mensen zonder lustgevoelens, maar verder zijn ze doodnormaal. Geraldin benadrukt: “Aseksuelen zijn absoluut niet emotieloos. Ze kunnen tot over hun oren verliefd worden en intens van iemand houden. Je kunt ook best heel intiem met iemand zijn zonder seks! Lekker knuffelen is toch ook fijn? Ik heb ook echt een bepaald type waar ik op val. Ik val op een beetje vrouwelijke , intelligente mannen, die het kind in zichzelf nog niet verloren hebben.” Daar noemt ze nog iets wat typerend is voor een aseksueel: “Ze zijn vaak wat speelser dan andere mensen. Ze zijn nog een beetje kind en vaak verlangen ze terug naar hun kindertijd, waar ze nog niet aan al die gekke seksuele normen hoefden te voldoen en ze gewoon zichzelf konden zijn. Daarnaast zijn ze meestal heel intelligent.” 

Michael Jackson en Cliff Richard
Er wordt gezegd dat Michael Jackson ook aseksueel is. “Alle signalen wijzen daarop,” zegt Geraldin. “Ook hij blijft eeuwig kind en er is zo vaak gezegd dat hij geen enkele interesse in sex heeft. Het schijnt dat hij vroeger, toen hij optrad in stripteasetenten en zijn broers door kijkgaatjes naar de meisjes gluurden, alleen maar in zijn boeken zat te lezen. En bij films als Basic Instinct loopt hij weg.” Een andere  bekende aseksueel is Cliff Richard. Volgens zijn geautoriseerde biografie heeft hij één keer een poging gedaan om seks te hebben, maar viel hij er bij in slaap!

Als je aseksueel bent en je wilt toch een relatie, zou je kunnen toestaan dat je partner seks met anderen heeft. “Ik ken veel aseksuelen die het zo doen, maar ik zou er mijzelf er niet in kunnen vinden,” zegt Geraldin. “Ik zou altijd bang zijn dat hij zou kiezen voor de seks en niet de liefde.” Ze heeft twee keer een relatie gehad met homoseksuele jongens maar dat eindigde in beide gevallen doordat haar partners een relatie met een man kregen. “Ik hoop op een relatie met een andere aseksueel. Maar hoe dan ook moet het iemand zijn die mij helemaal neemt zoals ik ben.” En kinderen? “Ik ben gek op kinderen, maar als ik ze zou willen, zou ik ze adopteren. Ik wil niets in mijn lichaam hebben, dat voelt gewoon tegennatuurlijk voor mij.” 

Antiseksuelen
Aseksualiteit is heel wat anders dan antiseksualiteit. Antiseksuelen zijn tegen alles wat met seks te maken heeft, voor zichzelf én voor anderen. Een aseksueel is dat in principe niet. Die vindt het best als anderen seks hebben, zolang ze er zelf maar niet aan hoeven te geloven. Al wordt Geraldin af en toe wel gek van alle seks die ze om zich heen ziet. “Soms lijkt het wel of alles om seks draait!  In vrijwel geen enkele film ontbreekt een zwoele seksscène. Het liefst zap ik door als ik in zo’n film zit, en als ik video kijk spoel ik de seksscènes snel door.”

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar aseksualiteit en in de seksuologie wordt het niet als zodanig erkend. Seksuoloog Carolien Roodvoets betwijfelt of het wel mogelijk is dat je echt geen énkele seksuele gevoelens hebt: “Ik vind aseksualiteit geen goede term. Er bestaan inderdaad mensen met een sterk verminderd verlangen maar ieder mens heeft een bepaald libido. Seks is heel breed; ook genieten van een warme douche en je daarna lekker insmeren met body lotion is een bepaalde vorm van seks, en knuffelen óók. Seksualiteit is een heel erg breed gebied en beperkt zich niet tot ‘de daad’. Maar een ‘verlaagd verlangen’  is wel een thema in de seksuologie en het komt regelmatig voor. Maar de vraag die in zo’n geval direct bij mij opkomt is: waarom  ervaart iemand zo weinig seksuele gevoelens? Want geen seksueel verlangen ervaren kan heel veel redenen hebben. Je kunt het uit je leven bannen omdat je bang bent voor het seksuele verlangen zelf, of bang om een ander letterlijk en figuurlijk zo dicht bij je te laten.”

Erkenning
>Geraldin: "Ik heb geen enkele moeite iemand toe te laten in mijn leven; ik ben net als iedereen vaak verliefd en ga ook relaties aan. Het enige verschil is dat er geen seks aan te pas komt. Inderdaad hou ik wel van knuffelen, maar dat heeft voor mij geen seksuele ondertoon. Als je je kind, je vader, of je beste vriendin knuffelt is dat toch ook niet seksueel? Er zijn inderdaad mensen met een laag libido en mensen die hun seksuele gevoelens onderdrukken, maar dat heeft zoals ik dat zie niets met aseksualiteit te maken. Ik weet zeker dat ik geen enkel libido heb! Maar naar aseksualiteit is nog nooit echt onderzoek gedaan in de wetenschap, en de meeste seksuologen en doktoren hebben er nog nooit van gehoord. Dit komt vooral doordat negen op de tien aseksuelen het voor zichzelf verzwijgen of onderdrukken en het daardoor maar een kleine minderheid lijkt. Ik zou het fijn vinden als aseksualiteit meer bekendheid krijgt, ook in de seksuologie. Er is een professor die contact met mij heeft gezocht en die nader onderzoek wil gaan doen. Ik ben erg blij met die aandacht omdat ik er voor wil vechten dat wij aseksuelen de erkenning krijgen die ik denk dat we verdienen.”

Geraldin werkt als schrijfster en actrice. Daarnaast is ze stand-up comedian, waar ze het podium gebruikt om aseksualiteit onder de aandacht te brengen. Ze wil graag laten zien dat aseksuelen doodgewone mensen zijn waar helemaal niets mis mee is. Geraldin kleedt zich leuk en soms ook sexy. “Ik vind het best prettig om aandacht te krijgen, vooral als artiest is het toch wel leuk om te weten dat mensen vinden dat je er goed uitziet. Daarnaast wil ik laten zien dat een aseksueel geen lelijke nerd is maar een normaal persoon die net even anders geboren is dan wat mensen de ‘normale norm’ vinden.”

Om andere aseksuelen te helpen en aseksualiteit meer bekendheid te geven heeft Geraldin samen met Edmund "The Official Asexual Society" opgericht. Een CoC voor aseksuelen waarop informatie staat, een test en nog veel meer. Ook kunnen aseksuelen en mensen die denken dat ze misschien aseksueel zijn contact opnemen en om advies vragen. Hiernaast is er op deze site ook een club waarin aseksuelen van over de hele wereld met elkaar in contact kunnen komen om ervaringen, tips en advies uit te wisselen. Geraldin: "Steeds weer merk ik dat er een groot taboe op aseksualiteit ligt. Veel aseksuelen willen wel graag dat er meer bekendheid aan gegeven wordt, maar durven zich daar niet zelf voor in te zetten, uit angst voor wat anderen hiervan zullen denken. Maar ja, als je blijft zwijgen dan zullen we nooit geaccepteerd worden."

© Lydia van der Weide

Meer lezen? www.theofficialasexualsociety.com

Ga pagina terug  Ga naar boven

Heb je ook een interessant verhaal dat je (anoniem) in een tijdschift zou willen vertellen? Stuur dan een mail naar


© Lydia van der Weide