• start
  • biografie
  • opdrachtgever
  • nieuw 10
  • contact
  • oproep

Opdrachtgevers Kronkel artikel ...


Boekrecensie Monsterverbond- Carolien Roodvoets

"Lang heb ik gedacht dat ik het gewelddadige gedrag van mijn man kon zien aankomen als ik maar beter oplette en me nog maar beter in hem verplaatste. Ik merkte wel dat de spanning opliep, maar de escalatie kwam voor mij toch altijd onverwacht. Iets kleins kon hem uiteindelijk doen flippen. Wanneer hij bijvoorbeeld niet snel genoeg schone sokken kon vinden of wanneer ik iets van hem vroeg wat hem niet aanstond.

Trudie (44) is een vrouw die een relatie heeft met een foute man. Hoe destructief dat kan zijn, beschrijft psychotherapeut en seksuoloog Carolien Roodvoets in haar nieuwe boek Het Monsterverbond. "Een foute man is net een gokkast, zegt Roodvoets. "Je stopt er van alles in, maar je krijgt er nooit iets voor terug."

Het Monsterverbond gaat over rampzalig slechte relaties tussen foute mannen en problematische vrouwen. In zeven hoofdstukken beschrijft Roodvoets een aantal typisch foute mannen. Zo is er de man met bindingsangst, die weer wordt onderscheiden in onder meer de Don Juan, de ladyhopper en de eeuwige vrijgezel. Andere foute mannen zijn de jaloerse en bezitterige man, de gesloten en afstandelijke man, de seksueel persverse en dwingende man, de gewelddadige man, de verslaafde man en tot slot, de narcistische man en de psychopaat. In elk hoofdstuk wordt de foute man wat fouter. De psychopaat is levensgevaarlijk, de man met bindingsangst is wat minder levensbedreigend maar kan toch heel lastig in de omgang zijn.

De boodschap van Roodvoets is: blijf uit de buurt van deze mannen! Maar voor sommige vrouwen is dit erg moeilijk. Vaak heeft dit met hun jeugd te maken en de manier waarop zij door hun ouders zijn grootgebracht: "De kwaliteit van de band die we vroeger met onze ouders hadden, kan bepalend zijn voor de kwaliteit van ons latere liefdesleven, aldus Roodvoets. Het boek gaat in op belangrijke psychologische thema's uit de kindertijd. Roodvoets beschrijft de orale levensfase, waarin de baby zich aan de moeder moet hechten. Daarna moet het kindje loskomen van de moeder en autonoom en zindelijk worden in de anale fase. Tot slot komt het in de zogenaamde oedipale fase, waarin het zijn eigen geslachtsidentiteit ontdekt en de eerste erotische gevoelens krijgt.

Bij foute mannen, zo beschrijft Roodvoets, is er in een van deze fases iets misgegaan. Bij de vrouwen die op hen vallen, óók. Juist daarom is de foute man voor hen zo'n aantrekkelijke partner. Deze vrouwen herhalen in hun latere leven aspecten van vroeger, om daarmee alsnog in het reine te komen. Wanneer zij bijvoorbeeld vroeger een vader hadden die aan de drank was en niet genoeg aandacht voor hen had, neigen zij later vaak naar soortgelijke relaties, waarbij zij alsnog hopen op de affectie waar zij vroeger zo naar verlangden."

Maar als er een verklaring is voor fout gedrag, moeten deze foute mannen dan niet geholpen worden? "Nee," meent Roodvoets. "Deze mannen zijn namelijk niet bereid om naar zichzelf te kijken. Daarmee onderscheiden ze zich van de problematische man. Foute mannen zien niet in dat hun gedrag onaanvaardbaar is en voelen niet de noodzaak er iets aan te doen. Problematische mannen zijn ook niet makkelijk maar zij zijn bereid aan hun problemen te werken en te veranderen. Zij gaan bijvoorbeeld in therapie."

Vrouwen die systematisch op foute mannen vallen, moeten erkennen dat zij lijden aan een partnerkeuzeprobleem. Dat is een soort verslaving en het is ontzettend moeilijk om daar vanaf te komen. De eerste stap is het erkénnen van de verslaving. Roodvoets: "Het feit dat een vrouw niet los kan komen van haar destructieve relatie interpreteert ze zelf vaak als bewijs dat ze dus toch van hem houdt. Maar met houden van heeft dit niets te maken, eerder met een ongezonde mate van afhankelijkheid. Afscheid nemen van een foute man is pijnlijk. Want niet alleen de pijn van dit afscheid, maar ook de pijn van vroeger zingt een deuntje mee. Maar ga je de confrontatie aan, dan zul je er sterker uitkomen."

Zijn er ook foute vrouwen? "Natuurlijk," meent Roodvoets. "Er zijn vrouwen die hun zachtaardige mannen vernederen; die sarren, manipuleren, chanteren, liegen en bedriegen. Het enige verschil is dat de arme stakker naast haar meestal fysiek sterker is en niet financieel afhankelijk, waardoor hij minder geïsoleerd is. Hij zit dan ook minder klem dan een vrouw in een vergelijkbare situatie."

Het Monsterverbond is het derde boek van Carolien Roodvoets: "Het is ontstaan doordat ik steeds weer zie dat er heel veel slechte relaties zijn. Er is zó veel lijden in de liefde, dat is voor veel mensen haast niet voor te stellen. Misschien denken zij dat de situaties uit mijn boek overdreven of overtrokken zijn. Maar de realiteit is vaak nog vele malen schrijnender."

Het Monsterverbond leest gemakkelijk, is soms grappig, vaak ontroerend en met regelmaat pijnlijk herkenbaar. We hebben allemaal wel foute trekjes en die kun je op iedere bladzijde tegenkomen. Het Monsterverbond is daarom ook een interessant en leerzaam boek wanneer je níet op foute mannen valt.

Lydia van der Weide

Het Monsterverbond, Carolien Roodvoets,

Uitgeverij Altamira - Becht

ISBN 90 6834 196 0

Verschijningsdatum: 15 oktober 2003

Prijs: € 12,50

Ga pagina terug  Ga naar boven

Heb je ook een interessant verhaal dat je (anoniem) in een tijdschift zou willen vertellen? Stuur dan een mail naar


© Lydia van der Weide